Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Housle a sen
rok natočení:1946
film: Housle a sen / Housle a sen (1946)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
108 min.
přidal
admin
film přidaný
07.02.2017, 21:12:09

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Hudební
info zde :

Obsah filmu:

Houslový virtuos, skladatel Josef Slavík v horečce bloudí Vídní. Vzpomíná na těžké umělecké začátky. Vyrostl v Hořovicích a po studiu na pražské konzervatoři se stal členem dvorní kapely ve Vídni. Nesnesl však ponížení, kterého se mu dostalo, když ho kapelník nazval Paganinim z Hořovic, a kapelu opustil. Pochopení našel u bohaté komtesy Anny Zásmucké, ale její zájem odmítl. S Paganinim se později seznámil osobně a virtuosovo uznání ho potěšilo. Slavík uspořádal v Praze velkolepý koncert, jehož se zúčastnila i Anna. Houslista měl však oči jen pro komtesu Henriettu. Baron Astfeld, její otec, Slavíka ponížil a urazil ho i hrabě Lažanský, Henriettin nápadník. Zastání našel opět u Anny. Zdrcený Slavík si přestal věřit a vrátil se do Hořovic. Na pozvání Anny pak odjel do Vídně, kde se setkal s hudebním skladatelem Chopinem. Při společné práci došlo mezi oběma muži k roztržce kvůli Anně. Slavík opustil Vídeň a spolu s Annou odešli na venkov. Tam se však Anně začal dvořit další muž a ona nakonec přiznala svoji touhu po volnosti. Slavík je psychicky vyčerpán. Po úspěšném koncertu získal uznání Henrietty i hraběte Lažanského. S podlomeným zdravím odjíždí do Budapešti, ale cestou umírá.

================================================================

The virtuoso violinist and composer Josef Slavík is wandering around through Vienna in a fever. He is remembering his difficult artistic beginnings. He grew up in Hořovice and, after completing his studies at the Prague Conservatory, became a member of a court orchestra in Vienna. However, he couldn't bear the humiliation he felt when the conductor called him Paganini from Hořovice, and he left the orchestra. He found sympathetic understanding from the rich young countess Anna Zásmucká, but was not interested in her. He later personally met with Paganini and virtuoso's respect meant a great deal to him. Slavík gave a magnificent concert in Prague where Anna was also present. But the violinist had eyes only for countess Henrietta. Baron Astfeld, her father, offended Slavík. Count Lažanský, Henrietta's suitor, also insulted him. Again, he found support in Anna. The broken-hearted Slavík stopped believing in himself and returned to Hořovice. On Anna's invitation, he went to Vienna again, where he met with music composer Chopin. The two men, who began to work together, split because of Anna, and Slavík left Vienna and together with Anna went to the countryside. Another man started to flirt with Anna there and she finally admitted her longing for freedom. Slavík is mentally exhausted.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
baron Astfeld
Slavíkův otec
hrabě Evžen Vilém Vrbna z Hořovic

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
madame de Valveur
hrabě Pavel Adam Lažanský
rváč#1



Film je v jazycích..
Čeština (1946)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1946)
Formát obrazu
1.37 : 1 (1946)

Název
Režie
Přečteno: 183 krát
vygenerovano za: 0.1338 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)