Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Nezbedný bakalář
rok natočení:1946
film: Nezbedný bakalář / Nezbedný bakalář (1946)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
96 min.
přidal
admin
film přidaný
26.08.2017, 19:09:21

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Rakovník je roku 1587 povýšen na královské město. Pro zvýšení prestiže města je do školy jako vyučující pozván z Prahy bakalář Jan. Přichází se svými žáky - mendíky. Na místě však zjišuje, že škola je zchátralá a že konšelé nejsou z lakoty ochotni splnit své sliby. Jeho žáky krmí odpadky a ani uprostřed tuhé zimy nedají dřevo na zátop. Jen málokdo z m칝anů si vzdělaného a temperamentního bakaláře oblíbí. Laskavá je k němu mladá vdova - hostinská Anna. Jan si ji zamiluje, ale brzy zjistí, že její láskou je řezník Mikuláš, který je však ženatý s bohatou, ale starou, zlou a lakomou Alžbětou. Když chtějí paničky přistihnout Mikuláše a Annu při tajné schůzce za městem, pomůže Jan a vymění si místo s Mikulášem. Mezitím v záchvatu nemoci podpálí Alžběta svůj dům a uhoří v něm. Konšelé se chtějí nenáviděného Jana zbavit. Bojí se však, že město zůstane v polovině roku bez učitele, což by byla ostuda. O nového bakaláře proto žádají v Praze tajně. Po Alžbětině pohřbu se to Jan náhodou dozví, vzbudí své žáky a ještě té noci s nimi opustí nevděčné město Rakovník.

================================================================

In 1587 Rakovník is given the status of royal town. The Bachelor Jan is invited from Prague to teach at the school as a sign of the town's greater prestige. He arrives with his pupils - these are poor mendicant pupils. When he arrives, however, he discovers that the school is in decay and the councillors in their miserliness are unwilling to fulfil their promises. They feed his pupils with refuse and do not even give them wood for heating during the depths of winter. Few of the burghers take a liking to this educated and temperamental Bachelor. Only the young widow, an inn-keeper called Anna, is kind to him. Jan falls in love with her but soon discovers that she loves the butcher Mikuláš who is married, however, to the wealthy but old, evil and mean Alžběta. When the women decide to catch Mikuláš and Anna meeting in secret outside the town, Jan helps them and changes place with Mikuláš. Meanwhile, in a fit of illness Alžběta burns down her house and dies in the process. The councillors want to get rid of the hated Jan. They are afraid, however, that the town will be without a teacher in the middle of the school year, which would bring shame on the town. Thus they secretly request a new Bachelor in Prague.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
pekař a konšel Hruška
konšel Slach
Markyta Žlutická
konšel Matěj Gryllov
kočí Jan Průcha

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
měštka Hrušková
dráb Jan Kyšnar



Film je v jazycích..
Čeština (1946)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1946)
Formát obrazu
CDS 35mm (1946)

Název
Režie
Přečteno: 259 krát
vygenerovano za: 0.0659 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)