Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Horoucí srdce
rok natočení:1962
film: Horoucí srdce / Horoucí srdce (1962)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
108 min.
přidal
geron
film přidaný
20.02.2012, 12:27:36

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Životopisný
Životopisný
info zde :

Obsah filmu:

V zimě roku 1851 odjíždí vrchní komisař finanční stráže Josef Němec služebně na Slovensko. Na nádraží se s ním loučí jeho čtyři děti a manželka Božena, která ho odmítla doprovázet. Manželství Němcových je nešastné. Božena je příliš emancipovaná a v žádném ohledu se neblíží dobovému ideálu vdané ženy - tiché a poslušné osoby. Němcová je spisovatelka a přátelí se s lidmi, nepohodlnými rakouskému režimu. V době sílícího politického útlaku jsou pronásledováni čeští vlastenci. Redaktor Karel Havlíček Borovský je zatčen a deportován do Brixenu. Někteří lidé z Boženina okolí začnou být opatrní, až zbabělí. Tíživá finanční situace donutí Boženu odjet v květnu 1853 s dvěma mladšími dětmi za manželem. Nastane však nový kolotoč hádek, a Josef je navíc kvůli ženě zbaven služby. Z Prahy přichází zpráva o těžké nemoci syna Hynka. Ten krátce po matčině příjezdu umírá. Zoufalá Božena zůstane v Praze a začne pro útěchu psát vzpomínky na dětství - knihu Babička. Do Prahy se vrací nemocný Havlíček a v červenci 1856 umírá na tuberkulózu. Přes policejní zákaz se lidé shromáždí u jeho domu. Neohrožená Božena Němcová přichází, aby na Havlíčkovu rakev položila trnovou korunu.

================================================================

During winter 1851, Josef Němec, the chief commissioner of the financial guard, leaves on business for Slovakia. His four children and his wife Božena, who refused to accompany him, come to say goodbye to him to the railway station. The marriage of the Němec family is unhappy. Božena is too emancipated and is not even close to the contemporary ideal of a married woman - a silent and obedient person. Božena Němcová is a writer and her friends are people hostile to the Austrian regime. A time of increasing political pressure develops and the Czech patriots are persecuted. The editor and pre-eminent Czech writer Karel Havlíček Borovský is arrested and deported to Brixen. Some people from Božena's circle become cautious, even cowardly. The burdensome financial situation forces Božena to leave and join her husband with the two younger children in May 1853. But there is again another whirligig of fights and Josef is moreover thrown out of the service due to his wife. Then the news about the serious illness of their son Hynek arrives from Prague; the boy, however, dies soon after his mother's arrival. The desperate Božena stays in Prague and, to comfort herself, begins to write about her childhood memories - the book which is later to become a classic of Czech literature, The Grandmother. The sick Havlíček returns to Prague, too, and dies of tuberculosis in July 1856. People gather in front of his house despite the police ban. The dauntless Božena Němcová arrives to lay a crown of thorns on Havlíček's coffin.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista
Námět


Film je v jazycích..
Čeština (1962)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1962)
Formát obrazu
CDS 35mm (1962)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1962
Distributor
Československo
Kino

1962
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 588 krát
vygenerovano za: 0.1087 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)