Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Psohlavci
rok natočení:1931
film: Psohlavci / Psohlavci (1931)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
105 min.
přidal
admin
film přidaný
01.05.2016, 19:29:10

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Chodové, kteří od nepaměti střežili šumavské hranice, byli lidé svobodní, poddaní jen králi. Po bitvě na Bílé hoře bylo však jejich území prodáno říšskému radovi Lamingerovi, který jejich práva neuznává. Chodové se robotě vzpírají. Rozvážný Jan Sladký, zvaný Kozina, naléhá na své spoluobčany, aby se svých práv domáhali řádnou cestou u vídeňského soudu. Lamingerův správce se zmocní násilím chodských pergamenů, které písemně potvrzují nároky Chodů, a zničí je. Vídeňský soud proto chodská práva nepotvrdí. Dvě nejdůležitější listiny však uschovala Kozinova matka a s těmi se vypraví deputace v čele s Kozinou do Prahy. Podplacený soudce nechá listiny zničit a protože Chodové odmítají přísahat věrnost vrchnosti, tři z nich: Kozinu, Hrubého a Ecla dá zatknout. Chodové doma se zatím vzbouří a někteří jsou postříleni. Kozina je označen za iniciátora a odsouzen k trestu smrti. Na šibenici vyzve Lamingera na boží soud - do roka a do dne. Po roce se Laminger baví na hostině, ale při slavnostním přípitku je raněn mrtvicí a zemře.
================================================================

The Chods who had guarded the Šumava border for as long as anyone could remember, were free people, answerable only to their king. After the Battle of Bílá hora, their land was sold to the imperial councillor Laminger who refused to recognise their rights. The Chods resist the statutory labour enforced upon them. The level-headed Jan Sladký, known as Kozina, urges his fellow-citizens to speak out for their rights at the Viennese court. Laminger's administrator uses violence to gain possession of the Chods' documents and he destroys them. The Viennese court rejects their cause. Kozina's mother, however, has hidden the two most important charters and a deputation led by Kozina sets out for Prague with them. The corrupt judge has the charters destroyed and since the Chods refuse to swear an oath of allegiance to the ruler, he has three of them, Kozina, Hrubý and Ecl, arrested. Back home, the Chods take part in a rebellion; some are shot and Kozina is sentenced to death. On the scaffold he challenges Laminger to face him on Judgement Day - exactly a year to the day. One year later Laminger is in the company of friends at a banquet but, during a ceremonial toast, he has a stroke and dies.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista
Architekt

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
dudák Jiskra Řehůřek
Jan Sladký Kozina
Jiří Peč z Chodova
Jakub Brychta
plzeňský hejtman Hora
rychtář Adam Ecl z Klenčí

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
lokaj
rytmistr hrabě z Vrtby
vězeňský kněz
Přibkův otec
Psůtka z Postřekova
dvorský písař



Film je v jazycích..
Čeština (1931)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1931)
Formát obrazu
CDS 35mm (1931)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1931
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 282 krát
vygenerovano za: 0.2152 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)