Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Bylo to v máji
rok natočení:1950
film: Bylo to v máji / Bylo to v máji (1950)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
27.12.2016, 00:52:00

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :
Agitka
info zde :

Obsah filmu:

Dělník Šebesta se v prvomájovém průvodu s ostatními neraduje, tlačí ho totiž boty. Dobrou náladu mu nepřinese ani následující pracovní den. Na celozávodní schůzi se dostane do konfliktu s mladým úderníkem Brejchou ze Spojených strojíren. Ten žádá zvýšení výroby topných těles, aby bylo možno dokončit před termínem novou halu. Na jeho zapálenou řeč o zlepšovatelském úsilí reagují dělníci s nedůvěrou a s trochou posměchu ho vyzvou, aby v jejich závodě dokázal svá slova činem. Brejcha souhlasí. Jeho návrhy se brzy osvědčí a dělníci ho přijmou mezi sebe. Jen Šebestovi se mladý muž stále nezamlouvá. Jeho antipatie ještě vzroste, když se dozví, že si Brejchu chce vzít jeho dcera Lída. Továrna překračuje plán, jen v Šebestově úseku práce zaostává. Sám Brejcha přizná, že se tam nedá nic zlepšit. Toto tvrzení Šebestu vyprovokuje k vlastnímu pokusu o zvýšení výroby. O rok později pochoduje Šebesta se svým zetěm Brejchou v prvomájovém průvodu pod praporem úderníků a zlepšovatelů.

================================================================

Workman Šebesta is not enjoying the May Day parade with the others because his shoes are pinching him. The following working day doesn't find him in a better mood either. At the all-factory meeting, he gets into conflict with the young shock-worker Brejcha from the United Machine Works. Brejcha is demanding increased production of radiators, in order to finish the new assembly shop before schedule. His passionate words are met with the disbelief of the workers, and they challenge him mockingly to put his words into action in their factory. Brejcha agrees. His claims are soon proven and the workers accept him as one of themselves. Only Šebesta still doesn't like the young man. His dislike grows even stronger when he learns that his daughter Lída wants to marry Brejcha. The factory overfulfills the plan, only Šebesta's unit is behind. Brejcha himself admits that nothing can be improved there. This statement provokes Šebesta to attempt his own way of increasing the production. One year later, Šebesta is marching with his son-in-law Brejcha in the May Day parade under the banner of shock-workers and improvers.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Hudba

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Eliška



Film je v jazycích..
Čeština (1950)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1951)
Formát obrazu
CDS 35mm (1951)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1951
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 232 krát
vygenerovano za: 0.473 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)