Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Zocelení
rok natočení:1950
film: Zocelení / Zocelení (1950)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
85 min.
přidal
admin
film přidaný
18.05.2019, 17:03:24

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

V době hospodářské krize v roce 1931 má být z válcovny v Karlově Huti propuštěno čtyři sta padesát dělníků. Ředitel Appelt se nedokáže vzepřít odborové organizaci a je huařskou ústřednou vyměněn za mnohem ostřejšího von Doderera. Bezohledný nový ředitel má v plánu vyměnit vzpurné české zaměstnance za německé dělníky ze zrušených železáren v Rotavě. Má v úmyslu je ubytovat v kolonce nových domů, kde měli původně bydlet Češi. Doderer také mezi dělníky pošle špicla Halíka. Ten upozorní četníky na chystanou tajnou schůzi komunistů. Účastníkům akce se podaří utéct, ale jejich předsedu Frantu Halík zákeřně postřelí. Doderer dá příkaz k propouštění a vyvolá tak všeobecnou stávku. Valcíř Jan zastupuje skrývajícího se Frantu. Janův ženatý bratr Josef a otec, zatížení splácením domku, mu však jeho aktivity vyčítají. Stávkový výbor jede do Rotavy, aby místní nezaměstnané dělníky vyzval k solidaritě. Ti ji přislíbí do té doby, než sami Češi poruší stávku. Bída udělá z některých dělníků stávkokaze a němečtí dělníci nastupují v Karlově Huti. Vzpoura tedy dopadla špatně. Mohutná manifestace nezaměstnaných však symbolizuje budoucí vítězství proletářské revoluce.

================================================================

In the period of the economic crisis of 1931, four hundred and fifty workers are to be layed off from the rolling-mill in Karlova Hu. The director Appelt is unable to oppose the trade union and the metallurgy centre replaces him with the much more severe von Doderer. The unscrupulous new director plans to replace the revolting Czech employees with German workers from the liquidated iron works in Rotava. He intends to accomodate them in the new housing colony, built originally for the Czechs. Doderer also sends the spy Halík among the workers. Halík reports to the gendarmes about the planned secret communist meeting. The participants of the event escape, but their chairman Franta is treacherously shot by Halík. Doderer issues the order of discharges, and thus provokes a general strike. The roller Jan substitutes for the hiding Franta. Jan's married brother Josef and his father, burdened by paying off their little house, however, reproach him for his activities. The strike committee goes to Rotava to call for the solidarity of the local unemployed workers. The Germans promise solidarity with the Czechs until they themselves break the strike. Poverty forces some workers into strike-breaking and the German workers enter the Karlova Hu factory.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Vedoucí výroby

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
člen správní rady#1
dělník Kolařík
vrátný v hotelu
francouzská sekretářka u ředitele huťařské ústředny
německá žena



Film je v jazycích..
Čeština (1950)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1950)
Formát obrazu
CDS 35mm (1950)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1950
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 121 krát
vygenerovano za: 0.5156 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)