Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) At´ žije republika
rok natočení:1965
film: At´ žije republika / At´ žije republika (1965)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
134 min.
přidal
geron
film přidaný
20.02.2012, 10:53:13

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
War
Válečný
info zde :
Příběh
info zde :

Obsah filmu:

Je jaro 1945 a k moravské vesnici Nesovice se blíží fronta. Dvanáctiletý Oldřich Vařeka, nazývaný pro svou drobnou postavu Pinïa, pozoruje okolní dění, přivolává si vzpomínky a také nachází útěchu ve své fantazii. Je jediným synem, a přesto se k němu otec chová tvrdě a surově ho za každou drobnost trestá. Možná se na něm mstí za svoji nepodařenou snahu vyrovnat se nejbohatším sedlákům ve vsi. Kluci z bohatých statků se Pinïovi vysmívají a on se jim mstí drobnými zlomyslnostmi. Chlapec z úkrytu pozoruje prchající německé vojáky. Blíží se sovětské jednotky a sedláci včetně Vařeky posílají své syny s dobytkem a koňmi do lesů v obavách před rekvírováním. Sami se ale bez skrupulí vrhnou do opuštěného německého statku a vše rozkradou. Pinïovi v lese seberou jediného koně i s vozem tři němečtí uprchlíci. Chlapec se bojí otcova trestu a pokusí se ukrást jednoho z koní, které mají v ohradě sovětští vojáci, ale málem je chycen. Ráno potká přátelského sovětského důstojníka a ukáže mu motocykl po Němcích, který našel. Spolu si užijí divokou jízdu na motorce, ale důstojníka zabije německá kulka. Oldřich s údivem pozoruje pokrytecké chování vesničanů, kteří donutí svého spoluobčana Cyrila Vitlicha k sebevraždě za údajnou kolaboraci.

================================================================

It is the spring 1945 and the frontline is getting closer to the small Moravian village of Nesovice. Twelve-year old Oldřich Vařeka, nicknamed Shorty [Pinïa] for his tiny stature, observes the events around him, recalls his memories and also finds comfort in his fantasy. Although he is an only son, his father treats him harshly and brutally punishes his every trifle. Maybe he wreaks his vengeance on him for his own unsuccessful effort to compete with the richest farmers in the village. The boys from the wealthy farms poke fun at Shorty and he takes his revenge on them in petty malice. From a hide-out, the boy then watches the fleeing German soldiers. The Soviet troops are getting closer and the farmers including Vařeka send their sons with the cattle and horses into the forests, fearful of requisitions. They themselves, nevertheless, make no scruples to break into an abandoned German farm and steal everything. In the forest, Shorty has the family's only horse, and the wagon with it, stolen by three German fugitives. The boy fears his father's punishment and tries to steal one of the horses from a camp of Soviet soldiers, but is almost caught. In the morning, he meets a friendly Soviet officer and shows him a motorcycle left by Germans which he had found. They together enjoy a wild ride on the motorcycle, but the officer is killed by a German bullet. In astonishment, Oldřich watches the hypocritical behaviour of the villagers who force their fellow-citizen Cyril Vitlich to commit suicide on the basis of purported collaboration with the Germans.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista
Technický scénář


Film je v jazycích..
Čeština (1965)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1965)
Formát obrazu
CDS 35mm (1965)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1965
Distributor
Československo
Kino

1965
Produkční společnost
Československo
Kino

Promítáno v kinech
(festival/ročník)/Název kina
Datum
čas
Doplňkové info
Uherské Hradiště - Reduta
18:00
Kdo, když ne... Jan Procházka
Název
Režie
Přečteno: 628 krát
vygenerovano za: 0.2889 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)