Nick:
Heslo:
Registrace

nzev zkona Naøízení o všeobecné úpravì spotøeby obilí a mlýnských výrobkù.
Nzev zkona:
Naøízení o všeobecné úpravì spotøeby obilí a mlýnských výrobkù.
st:

7/1918

slo zkona:

42/1918 sb.

Typ ..:

Naøízení

Uinost zkona:

1918.11.22 - Pátek

sthni:
Text zkona

Paragraf
text
Èl. 1 .

Naøízení úøadu pro výživu obyvatelstva ze dne 16. ledna 1918, z. ø. è. 16, o "Všeobecné úpravì spotøeby obilí a mlýnských výrobkù" se zrušuje a na jeho místo nastupuje dále uvedené ustanovení:

Èl./§ 1.
odst. 1

Pro podnikatele zemìdìlských podnikù k vlastní jich výživì, dále k výživì ve spoleèné domácnosti s nimi bydlících rodinných pøíslušníkù jakož i k výživì pøíslušníkù jich domácností (hospodáøství), pokud tyto osoby jsou èinny pøi zpracování pùdy, jako zemìdìlští dìlníci nebo stálí dozorèí orgánové, poèítaje v to i dìlníky a osoby k výmìnku oprávnìné, i zøízenci, jimž za výmìnek nebo mzdu pøísluší volná strava, mlýnské výrobky neb obilí na chléb, stanoví se bez rozdílu spotøební dávka 16 kg obilí mìsíènì.

Èl./§ 1.
odst. 2

Pro ostatní obyvatele (nesamozásobitele) stanoví se vzhledem k zmìnìným pøedpisùm vymílacím pøípustná spotøební dávka poèínajíc dnem 26. ledna 1919 pro osobu takto:

Èl./§ 1.
odst. 2

všeobecnì 1950 g mouky týdnì, z toho 1200 g mouky na chléb a 750 g mouèných výrobkù;

Èl./§ 1.
odst. 2

pro tìžce pracující 2800 g mouky týdnì, z toho 1800 g mouky na chléb a 1000 g mouèných výrobkù.

Èl./§ 1.
odst. 2

Odebéøe-li se chléb, poèítá se za 5 g mouky 7 g chleba. Jak pøi všeobecné dávce (sub a), tak i pøi dávce tìžce pracujících (sub b), budiž dle možnosti na dávku mouèných výrobkù vydáváno po 500 g na osobu v mouce vaøivé (pšenièné, jeèné), zbytek (250 g resp. 500 g) v jiných mlýnských výrobcích, jako v kroupách, krupici, ovesné rýži, pravé rýži, ovesných vloèkách.
Dávka tìžce pracujících pøiznává se tìhotným ženám od 3. mìsíce tìhotenství, jakož i èinnému vojsku, požívajícímu erárního stravování.
Pro dìti až do dovršení 3. roku vìku lze k žádosti pøednosty domácnosti, matky neb osoby, jíž náleží o dìti peèovati, odebrati pøíslušné množství zcela nebo z èásti v krupici, ovesných vloèkách neb ovesné krupici.

Èl./§ 1.
odst. 3

Zemské politické správy urèí modality, za jakých možno pøiznati v pøedchozím paragrafu uvedené výhody tìhotným a dìtem do dovršeného 3. roku, dáti pak modality a pøedpoklady, za jakých lze poskytnouti tìžce nemocným výhod pøi odbìru mlýnských výrobkù.
Zemské politické správy vydají dále bližší pøedpisy o výrobì, prodeji a cenì chleba, pøi èemž budiž vzata za základ normální jednotná váha bochníku chleba vyrobeného z 1200 g chlebové mouky, t. j. 1680 g chleba, jehož cena nesmí pøi cenì chlebové mouky 80 h za 1 kg pøevyšovati 1,56 K (1 kg chleba 92 h), resp. v místech s potravní daní 1,60 K (chleba za 94 h 1 kg), jakož i pøedpisy o úpravì a používání úøedních výkazních lístkù o spotøebì chleba a mouky.

Èl./§ 1.
odst. 7

Naøízení ministerstva obchodu v dohodì s ministerstvy vnitra, orby a financí ze dne 20. prosince 1915, z. ø. è. 379, o povinnosti prodavaèù chleba prodávati skrojky, dále § 3 naøízení ministerstva vnitra ze dne 15. ledna 1916, z. ø. è. 15, o zvláštních výkazech pro osoby, které se stravují v hostinských podnicích, lidových kuchyních a pod. se zrušuje.

Èl. 2 .

Od 8. prosince 1918 budiž vydávání úøedních výkazních lístkù o spotøebì chleba a mouky (chlebenek) pro všechny spotøebitele zastaveno a buïtež chlebenky vydávány od té doby jen osobám, které pøedloží písemné, pøednostou domácnosti podepsané prohlášení, že nemají ve své domácnosti více jak 7 kg mouky na osobu. Osobám, jež prohlásí, že mají toliko mouku chlebovou v množství pøesahujícím 7 kg na osobu, buïtež nadále vydávány výkazní lístky pouze na vaøivou mouku, které se utvoøí pøistøihnutím ústøižkù znìjících na chléb, osobám pak, jež prohlásí, že mají pouze zásoby vaøivé mouky pøesahující 7 kg na osobu, buïte nadále vydávány výkazní lístky znìjící na chléb, t. j. bez ústøižkù znìjících na mouku. Politické zemské správy se zmocòují, povoliti výdej mlecích výkazù v pøípadech zvláštního zøetele hodných osobám, nabyvším obilí i po 31. prosinci 1918, vzdají-li se mouèenek, pøípadnì chlebenek, na dobu, po kterou mají vystaèiti s množstvím získaných mlýnských výrobkù dle pøípustné spotøební dávky, stanovené v § 2 tohoto naøízení, nejvýše však do 31. èervence 1919. Zásoby obilí nad tuto dobu nutno odvésti pøíslušnému komisionáøi Zemského obilního ústavu za náhradu platné pøejímací ceny.
Zamlèí-li se v prohlášení pøednosty domácnosti zásoby, buïtež okresní politickou správou Národního výboru prohlášeny za propadlé ve prospìch Zemského obilního ústavu. Domovní prohlídky provádìti smìjí z rozkazu okresní politické správy pouze její úøední orgány.

Èl. 3 .

Toto naøízení nabývá ihned úèinnosti.

Ministr:

Dr. Vrbenský v. r.

Peteno: 167 krt
vygenerovano za: 0.0176 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)