Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Anna proletářka
rok natočení:1952
film: Anna proletářka / Anna proletářka (1952)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
140 min.
přidal
admin
film přidaný
17.11.2016, 17:33:03

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Agitka
info zde :

Obsah filmu:

Rok 1919. Mladá venkovská dívka Anna přichází do Prahy sloužit v bohaté rodině stavitele Rubeše. Seznámí se s Toníkem, slévačem v ČKD a aktivním členem sociální demokracie. On, jeho přátelé a kamarádka Máňa naučí Annu samostatnosti v jednání se zaměstnavatelem a poučí ji o třídním boji. Uplyne rok. V sociální demokracii dochází k hlubokému rozkolu. Levicové křídlo tíhne ke komunistickému ruskému vzoru. Pravé křídlo je ochotno ke kompromisům a podporuje buržoazní politiky. Tak se nechá vydíráním dohnat ke zradě poslanec Jandák. V době velkých politických bojů přijde Anna pro malichernou záminku o práci. Toník se jí zastane a zároveň ji požádá o ruku. Anna s ním pak žije v nouzové kolonce. Bohém Franta Sauer pro ni a Toníka sežene malý byt. Anna čeká dítě a její štěstí kazí pouze strach o manžela, který se aktivně účastní všech demonstrací. Pak však pochopí, kde je její místo, a v době generální stávky, vyhlášené levicovými dělníky, se postaví v průvodu vedle Toníka.

================================================================

Year 1919. Young country girl Anna arrives in Prague to serve in a rich family of builder Rubeš. She encounters Toník, a foundry worker in the Kolben-Daněk Machinery Works and active member of the social democratic party. He, his friends and her mate Máňa teach Anna how to deal with her employer and about the class struggle. A year passes. There is a deep split in the social democracy. The left wing leans towards the Russian communist model. The right wing is willing to compromise and supports bourgeois politicians. So by being blackmailed MP Jandák is driven to betrayal. At a time of great political struggles Anna loses her work for a petty reason. Toník supports her and asks her to marry him. Anna then lives with him in temporary buildings area. Bohemian Franta Sauer finds for her and Toník a small flat. Anna is expecting child and her happiness is spoiled only by worrying for her husband, who is actively taking part in all demonstrations. But then she understands her proper place and at the time of general strike, called by leftist workers, she marches alongside Toník.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
zpívá

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Husáková
stavitel Rubeš

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
harmonikář
starý dělník#1
tajný detektiv Kubrt



Film je v jazycích..
Čeština (1952)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1952)
Formát obrazu
CDS 35mm (1952)

Název
Režie
Přečteno: 153 krát
vygenerovano za: 0.6425 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)