Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Divotvorný klobouk
rok natočení:1952
film: Divotvorný klobouk / Divotvorný klobouk (1952)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
70 min.
přidal
geron
film přidaný
27.02.2012, 11:59:39

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :
Hudební
info zde :
Muzikál
info zde :

Obsah filmu:

Dva studenti, malíř Antonín Strnad a muzikant Tomáš Křepelka, jsou pro svůj výsměch purkmistrovi vykázáni z Prahy. Těšili se na dědictví, ale Tomáš dostal od notáře pouze starý třírohý klobouk, který podle zemřelého příbuzného přináší prospěch, když ho má člověk na hlavě při práci. Oba mladíci se vydají do městečka k Tomášovu vzdálenému příbuznému kupci Koliášovi. Netuší, že právě on, vyhlášený lakomec, se stal hlavním dědicem. Koliáš byl závětí také ustanoven správcem sirotčího důchodu své neteře Bětušky, ale jí dědictví zapře a naopak se snaží dívku proti její vůli poslat do kláštera. Tomáš se přesvědčí o "kouzelné moci" zděděné pokrývky hlavy. Měl ji na hlavě, když pomáhal při žních i když štípal dříví hostinskému Barnabášovi, a pokaždé dostal stravu i nocleh zdarma. Tomáš se zamiloval do hezké Bětušky. Strnada napadne, jak by mohli vytrestat hloupého Koliáše. Namluví mu, že umírající Španěl prodává svůj vzácný klobouk, po jehož nasazení se nemusí platit účty. Koliáš návnadu spolkne a stane se zdrojem veselí všech svých spoluobčanů. Oba studenti spolu s Bětuškou mezitím odjedou do Prahy.

================================================================

Two students, painter Antonín Strnad and musician Tomáš Křepelka, are banned from Prague because they made fun of the burgomaster. They were looking forward to an inheritance, but Tomáš only received an old tricorn hat from the notary, which, according to the deceased relative, brings success when one wears it while working. The two young men take a journey to a far away little town where a distant relative of Tomáš's, shopkeeper Koliáš, lives. They don't suspect that it was indeed him, a well-known miser and penny pincher, who became the main inheritor. Koliáš was also appointed a custodian of the trust money for his niece Bětuška, but he denies her inheritance and even tries to send the girl into a nunnery against her will. Tomáš is convinced about the "magic power" of the inherited head cover. He had it on his head when he was helping at harvesting and when he was cutting wood for Barnabáš, the pub owner, and each time he got food and lodging for free for the night. Tomáš fell in love with the beautiful Bětuška. Strnad got an idea how they could punish the dull Koliáš. He persuades him that there is a certain Spanish man who is dying and selling his magic hat which, when you put it on your head, means you don't have to pay any bills.
================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
muzikant#1
vysloužilec Václav
kupec Koliáš



Film je v jazycích..
Čeština (1952)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1952)
Formát obrazu
CDS 35mm (1952)

Název
Režie
Přečteno: 909 krát
vygenerovano za: 0.1765 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)