Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Slovo dělá ženu
rok natočení:1952
film: Slovo dělá ženu / Slovo dělá ženu (1952)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
81 min.
přidal
admin
film přidaný
08.11.2018, 21:20:57

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Zlepšovatel Ludvík Zach ze Spojených strojíren je přesvědčen, že ženy nemají "technický mozek". Když se při návratu z konference seznámí v letadle s Jarmilou Svátkovou, která čte a píše básně, pokládá ji za spisovatelku. Jarmila je však ve skutečnosti soustružnicí ve stejném podniku jako Zach. Jarmila i Zach si jsou sympatičtí, ale jejich dalším setkáním neustále brání různé pracovní povinnosti. Zach dokončuje montáž zatáčečky a Jarmila v ženském kolektivu inženýrky Marie pracuje na modelu umývače nádobí. Přehlížené ženy chtějí dokázat, že se vyrovnají mužům, a vyhlašují závazek. Muži na oplátku přebírají práci v domácnosti, aby ukázali, že péče o rodinu je hračka. Ale ani muži a ani ženy své závazky zcela nesplní. Ženy pak rády přijmou pomoc od mužů při závěrečné fázi práce na umývači nádobí a muži přiznají obtížnost domácích prací. Také Zach je vyléčen ze svých názorů na ženské myšlení. S Jarmilou se shodne nejen ve sporných otázkách ženské emancipace, ale i ve vzájemném citovém vztahu.

================================================================

Innovator Ludvík Zach from the United Machine Works is convinced that women lack a "technical brain". When he meets Jarmila Svátková on the plane on his way back from a conference, seeing that she reads and writes poems he considers her a writer. She, however, is a turner in the same factory in which Zach works. Jarmila and Zach like each other but various working obligations always stand between them. Zach is finishing mounting a screw-driving machine and Jarmila works on models for a dishwasher in engineer Maria's team of women. The ignored women want to prove they can match the men and they promise to do this. The men, on the other hand, go about doing housework to prove that looking after the family is an easy job. But neither men nor women fully keep their promises. The women gladly accept the men's help in the final phase of the work on the dishwasher and the men admit to the difficulty of housework. Zach is also healed of his prejudice concerning female intellect. He comes to an agreement with Jarmila not only in the problematic questions of female emancipation but also in their emotional relationship.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
elektromechanik a dirigent Franta


Film je v jazycích..
Čeština (1952)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1952)
Formát obrazu
CDS 35mm (1952)

Název
Režie
Přečteno: 171 krát
vygenerovano za: 0.0896 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)