Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Mladá léta
rok natočení:1952
film: Mladá léta / Mladá léta (1952)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
110 min.
přidal
admin
film přidaný
04.06.2017, 20:28:33

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Životopisný
Životopisný
info zde :

Obsah filmu:

Alois Jirásek má na dějiny českého národa vyhraněný názor už za studia na broumovském gymnáziu a na Karlově univerzitě. Když nastupuje jako suplent v Litomyšli, má už za sebou první knížku Skaláci a řadu básní. Příchod mladého spisovatele vzrušeně očekává městská honorace. Jiráskovi je však z hloubi duše protivné prázdné vlastenčení a tak se honoraci rázem znelíbí. Okresní hejtman Párys se několikrát pokouší Jiráska odstranit ze školy i města. Když se mu to nepodaří, odvolá aspoň slušného ředitele gymnázia a místo něho prosadí prorakušáckého Böhma. Ten záměrně ničí Jiráska nesmyslnými příkazy, dokonce ho nutí opisovat stohy papírů, až připraví spisovatele málem o zrak. Studenti se však za Jiráska postaví a vzbouří nejen Litomyšl, ale i celé Čechy. Tisíce čtenářů posílají dopisy na zemský úřad a protesty hrozí přerůst v nepokoje. Úřady raději ustoupí a Böhma odvolají. Jirásek se ze své nemoci zotaví a pak se vydá do Trocnova. Může se pustit do psaní svých největších děl.

================================================================

Alois Jirásek had already developed his own view of the history of the Czech nation while he was still at the grammar school in Broumov and at Charles University. When he begins as a supply teacher in Litomyšl, he has already written his first book Rock-Dwellers and a number of poems. The local dignitaries await the arrival of the young writer in excited anticipation. Jirásek, however, is sickened by empty patriotism from the depths of his soul and soon becomes disagreeable to the notables. The district sheriff Párys tries several times to remove Jirásek from the school and drive him out of town. When he fails to do this he replaces the decent headmaster of the grammar school with the pro-Austrian Böhm who deliberately destroys Jirásek with senseless orders; he even makes him copy out bundles of papers until the writer nearly loses his eyesight. The students stand behind Jirásek, however, and discontent is not only felt in Litomyšl but throughout Bohemia. Thousands of readers send in letters to the regional authorities and the protests threaten to grow into unrest. The authorities think it better to give in and they recall Böhm. Jirásek recovers from his illness and then leaves for Trocnov. He is now able to start on his greatest works.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
okresní hejtman Párys

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
katecheta Holub
kriegskomisar Pietsch
Frau Wetterle
kočí do Litomyšle



Film je v jazycích..
Čeština (1952)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1952)
Formát obrazu
CDS 35mm (1952)

Název
Režie
Přečteno: 269 krát
vygenerovano za: 0.0855 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)