Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Florián
rok natočení:1961
film: Florián / Florián (1961)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Barevný
délka filmu
90 min.
přidal
geron
film přidaný
11.02.2012, 12:57:38

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověïmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku.

================================================================

Every week a travelling shrine of St Florian is moved between the villages of Zbořov and Spáňovice. This no longer amuses local farmer Florián Jírovec, who always has to make his horses available for the occasion. He backs the idea of building a proper brick chapel in Zbořov. At night, the saint himself visits the farmer and repays him for his efforts with a miracle. He sends him a golden cord down from Heaven, which can regulate weather. Soon after, Jírovec impresses other farmers with accurate weather forecasts. The nearby small town of Capartice is the gathering place for the local elite, led by the senile Baron Hubert. They ridicule the peasant's reported abilities. But then he correctly forecasts snow, which is secretly activated by his wife, Markyta. Jírovec becomes famous. People in his village start to clamour against permanent weather changes. Offended, all summer long Jírovec causes rain to fall just on his land, creating a paradise garden that becomes a place of pilgrimage. Suitors begin to ask for the hand of Baruška, daughter of the famous man. But Baruška already loves her Václav for a long time and declines the genteel life. Markyta also refuses to play the part of the "lady". In the end, Baruška gives away the source of the miracle to Václav. At night, he cuts the cord, which rises up to heaven. After this, all goes back to normal.

================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
strýc Vonásek



Film je v jazycích..
Čeština (1961)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1961)
Formát obrazu
CDS 35mm (1961)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1961
Distributor
Československo
Kino

1961
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 506 krát
vygenerovano za: 0.1378 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)