Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Kde řeky mají slunce
rok natočení:1961
film: Kde řeky mají slunce / Kde řeky mají slunce (1961)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
96 min.
přidal
geron
film přidaný
21.02.2012, 15:48:01

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Je červenec 1914 a z venkovského nádraží odjíždějí mladí muži do války. Do stejného vlaku nastoupí i Lenka, nejmladší dcera mlynáře Bilanského, a začne vzpomínat na své dětství a vše, co ji nakonec přimělo k útěku z domova. Bilanský byl lakomý tyran, který surovým chováním ničil život celé rodiny. Jediný syn Antonín, dcery Marie, Anna a Lenka i manželka museli dřít do úpadu, zatímco Bilanský utrácel peníze při hře v karty. Antonín musel zapomenout na své plány, když mu řemen stroje rozdrtil ruku. Ani Lenka, která se výborně učila, nemohla pomyslet na další vzdělání. Vzpomínala na kamaráda Borka, který se odjel učit do Prahy, zapojil se do dělnického hnutí a Lence tajně posílal knihy. Nejstarší Marii si chtěl spíše z vypočítavosti vzít mladý řezník Jaruš, ale pohlednější Anna jí ho odloudila. Antonín svedl děvečku Bětku, ale nesměl si jí vzít a dívka se krátce po porodu nemanželského dítěte utopila. Lenka, zoufalá z nelaskavého prostředí, kde jí nebyla oporou ani sedřená matka, ujela do Prahy za Borkem. Na nádraží ho zahlédla v uniformě, jak odjíždí na frontu. Marně za ním volala. Pak ji však oslovili jeho spolupracovníci, kteří byli Borka doprovodit, a nabídli Lence svoji pomoc. S nimi odešla hledat ten budoucí "nejkrásnější svět".

================================================================

It is July 1914 and young men depart from a local railway station to go to the War. Lenka, the youngest daughter of the miller Bilanský, boards the same train and starts remembering her childhood and all the things that finally forced her to flee her home. Bilanský was an avaricious tyrant whose cruelty shattered the lives of his entire family. His only son Antonín, daughters Marie, Anna and Lenka, and his wife, all had to work their guts out while Bilanský squandered their money playing cards. After his arm got caught in a machine belt Antonín was forced to abandon all his plans. Lenka, an excellent student, also had no hope of continuing her education. She thought of her friend Borek, who moved to Prague to study and joined the labourmovement, and who secretly sent Lenka books. The young butcher Jaruš intended to marry the oldest daughter Marie, mostly out of self-interest, but the better-looking Anna stole him from her sister. Antonín seduced young Bětka but was not allowed to marry her and the girl drowned herself soon after giving birth to their illegitimate child. Despairing in the loveless family atmosphere, where even her weary mother could not offer her any support, Lenka ran away to Prague to look for Borek. At the station, she caught sight of him in a uniform, going to the front. She called after him in vain. His fellow workers, who gathered at the station to say goodbye to Borek, approached her and offered to help. It was with them that Lenka went to look for that future "best of all worlds".
================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
učitel#1
mlynář Bilanský
krajánek



Film je v jazycích..
Čeština (1961)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1961)
Formát obrazu
CDS 35mm (1961)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1961
Distributor
Československo
Kino

1961
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 770 krát
vygenerovano za: 0.1481 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)