Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Ïáblova past
rok natočení:1961
film: Ïáblova past / Ïáblova past (1961)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
87 min.
přidal
geron
film přidaný
21.02.2012, 15:34:52

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Dobrodružný
info zde :
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Svobodný mlynář Spálený je trnem v oku regenta Valečského. Regentovi se nelíbí, že si lidé mlynáře váží pro jeho moudrost, dobrotu a znalost přírody. Proto regent se zlobou reaguje na mlynářovo varování před stavbou nové stodoly v místě, kde se říká "Na propadlém". Svému hostu biskupovi Dittrichštejnovi dokonce vypráví, že mlynář a jeho rod jsou podezíráni z čarodějnictví. Kdysi švédští vojáci zapálili mlýn, ale mlynářova rodina jako zázrakem smrti unikla. Biskup pošle regentovi na pomoc fanatického kněze, zřejmě významného církevního hodnostáře. Kněz se také domnívá, že mlynář škodí věci církve. Proto prohledá mlýn, hovoří s mlynářem i jeho synem Janem a snaží se je usvědčit. Využívá ke svým cílům i myslivce Filipa, který usiluje o Janovu dívku Martinu. Knězova nenávist vzroste ještě víc, když se v době sucha mlynářovi podaří najít pramen vody a při tancovačce se propadne nová regentova stodola. Po tomto neštěstí mlynář zmizí. Kněz se pokusí proti němu poštvat vesničany, ale nepodaří se mu to. Rozjede se proto s regentem a Filipem do mlýna. Zde Jan najde otcův dopis, v němž mu ukazuje cestu do podzemí. Brzy na to vkročí do podzemí i kněz s regentem a Filipem a pustí se chodbou, před níž otec Jana varoval. Všichni tři zahynou. Jan a Martina jsou svobodní.

================================================================

The freeborn miller Spálený is a thorn in the side of the regent Valečský. The regent does not like that people respect the miller for his wisdom, goodness and knowledge of nature. Therefore the regent reacts with hatred to the miller's warning against the construction of a new darn at a place that is called "The Sunken Spot". He even tells his guest, Bishop Diettrichstein, that the miller and his family are suspected of witchcraft. A long time ago, Swedish soldiers put the mill on fire but the miller's family escaped as if by a miracle. The bishop sends a fanatic priest, probably a significant Church dignitary, to help the regent. The priest, too, thinks that the miller is detrimental to the reputation of the Church. He therefore searches through the mill, talks both to the miller and his son Jan and tries to convict them. He recruits the gamekeeper Filip, who is fond of Jan's girlfriend Martina. The priest's hatred gets even stronger when the miller succeeds in finding a spring of water during the droughts and the regent's new barn sinks in the course of the village dance. After this accident, the miller disappears. The priest tries to bully the villagers into turning against him, but he fails. Therefore he rides with the regent and Filip to the mill. There, Jan finds a letter in which his father describes the way to the underground. Soon afterwards, the priest, the regent and Filip walk into the underground and set off down the corridor that the father warned Jan against. All three die. Jan and Martina are freed.
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
biskup Dittrichštejn

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
pastýř ovcí



Film je v jazycích..
Čeština (1961)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1961)
Formát obrazu
CDS 35mm (1961)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1961
Distributor
Československo
Kino

1961
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 518 krát
vygenerovano za: 0.0924 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)