Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Jan Cimbura
rok natočení:1941
film: Jan Cimbura / Jan Cimbura (1941)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
85 min.
přidal
admin
film přidaný
24.05.2015, 20:17:26

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Z dlouholeté vojenské služby se vracejí dva dobří přátelé: Jan Cimbura ze Semic a Josef Piksa z Putimi. Piksa hospodaří na vlastním, Cimbura přijme službu u hradišského sedláka a starosty Kovandy. Čeledín Cimbura je pro hospodářství hotový poklad. Je silný a pracovitý, nepije a nekouří. Děvečka Marjánka na něm může oči nechat a také ona se Cimburovi líbí. Cimbura se však nechce a nemůže ženit. Nejprve se chce osamostatnit a to může trvat léta. Když zjistí, že si na Marjánku myslí Piksa, doporučí jí, aby se za něj provdala. Obyvatelé Hradiště si Cimburu oblíbili, ale svobodní mládenci na něj žárlí. Rázným zásahem při hospodské rvačce si však zjedná respekt i u nich. Cimbura se naučil práci s koňmi a začne s Kovandovou podporou pracovat jako forman. Léta plynou a Marjánka má už tři děti. Za prudkého deště se jednou Piksa nachladí a ulehne s těžkým zápalem plic. Ke svému smrtelnému loži zve Cimburu a prosí ho, aby se postaral o jeho ženu a děti. Cimbura slib plní a když s nasazením vlastního života zachrání děti z hořícího lesa, dohodnou se s Marjánkou, že se vezmou a budou hospodařit společně.
================================================================

After long years in military service two good friends are returning home: Jan Cimbura from Semice and Josef Piksa from Putim. Piksa farms his own land, Cimbura accepts work at Kovanda's, a farmer and mayor of Hradiště. Labourer Cimbura is a perfect treasure for the farm. He is strong and industrious, he neither drinks nor smokes. The servant girl Marjánka cannot take her eyes off him and Cimbura likes her as well. But Cimbura wants nothing to do with her and he cannot marry. First he wants to become independent and this could take years. When he discovers that Piksa fancies Marjánka, he recommends him to her as a husband. The residents of Hradiště have grown fond of Cimbura, but the single young men are jealous of him, though by quick action during a pub brawl even their respect is won. Cimbura learns to work with horses and with Kovanda's support works as a drayman. The years pass and Marjánka now has three children. One day during a violent rainstorm Piksa catches cold and comes down with severe pneumonia. Cimbura comes to his deathbed and Piksa asks him to look after his wife and children. Cimbura fulfills his promise and when he risks his own life to rescue the children from a burning forest, he and Marjánka finally agree that they will marry and farm together.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Kameraman

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
lékař#1

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
židovský krčmář
sedlák Jíra



Film je v jazycích..
Čeština (1941)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1941)
Formát obrazu
CDS 35mm (1941)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1941
Distributor
Československo
Kino

1941
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 337 krát
vygenerovano za: 0.7617 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)