Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Vzbouření na vsi
rok natočení:1949
film: Vzbouření na vsi / Vzbouření na vsi (1949)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
105 min.
přidal
admin
film přidaný
23.06.2019, 23:43:48

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :

Obsah filmu:

Poklidný život obyvatel vesničky Čiré naruší jejich společná návštěva zemědělské výstavy v Praze. Zatímco mužům se zalíbí traktorový pluh, ženy okouzlí elektrická pračka. Peníze v obecní pokladně však na nákup obojího nestačí. Muži doposud orali alespoň s pomocí koní, ženy však perou všechno prádlo ručně. V mnoha rodinách dojde k ostrým sporům. Protože v národním výboru zasedají pouze muži, odhlasují nákup traktoru. V jejich rozhodnutí je podporují i rady potměšilého sedláka Harazima, který má navíc v nájmu obecní palouk u řeky, kde by měla stát plánovaná prádelna. Harazim se dokonce pokusí tento pozemek, na kterém má starou kůlnu, odkoupit. Člen národního výboru Mráček se nakonec pro samé schůze a hádky nestihne zúčastnit svatby své dcery Ančky s Tondou Veselým. Rozhořčené ženy se rozhodnou ke stávce. Nechají mužům na starost děti i hospodářství a nastěhují se k vdově Lencové. Furiantství muže rychle přejde při zjištění, jak namáhavá je domácí práce. Když se pod Harazimovou kůlnou najdou tajně ukryté zásoby, nemají už muži proti ženám šanci. V Čiré bude prádelna. Předtím ale musí muži naposledy vyprat ručně.

================================================================

The quiet life of the people from the village Čiré is upset by their visit to an agricultural exhibition in Prague. While the men like the tractor plow, the women are enamoured with the washing machine. However, the money in the communal safe is not enough for both. At least, the men ploughed with horses, while the women washed all the laundry by hand. There are big arguments in many of the families. Because only men are members in the local National Committee, the final decision is to buy the tractor. They are helped in their decision by the cunning farmer Harazim, who rents the pasture by the river which should become the wash-house. Harazim even tries to buy that land, together with an old shed that is there. A member of the National Committee, Mráček, doesn't make it to the wedding of his own daughter Ančka and Tonda Veselý because of all the meetings and fights. The angry women decide to call a strike. They leave the men to care for the children and do the housework while they all move to the widow Lencová's. The men soon stop swaggering after they realize how hard house work is. When they find secret supplies underneath Harazim's shed, the men stand no chance any more and the women will have the wash-house in Čiré.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Architekt

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
člen národního výboru Jasan
strýček na svatbě
Hladíkova žena



Film je v jazycích..
Čeština (1949)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1949)
Formát obrazu
CDS 35mm (1949)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1949
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 141 krát
vygenerovano za: 0.0453 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)