Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Hvězda zvaná Pelyněk
rok natočení:1964
film: Hvězda zvaná Pelyněk / Hvězda zvaná Pelyněk (1964)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
81 min.
přidal
geron
film přidaný
09.01.2012, 18:05:27

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Historický
info zde :
War
Válečný
info zde :

Obsah filmu:

Koncem května roku 1918 se do Rumburku vracejí navrátilci z ruského zajetí. Doufají, že válka už pro ně skončila. Chtějí svůj zadržovaný žold a pak už jen domů. Zatím se rádi pobaví v místní vinárně U Růže severu, kde zpívá a tančí temperamentní Tonka, která se svérázným způsobem sblíží s vojákem Nohou. Civilní obyvatelstvo strádá hladem a nedostatkem. V kasárnách a na cvičišti dále pokračuje rakouský dril. Jeho brutalita a nesmyslnost vyvolává stále častěji nespokojenost vojáků. A když se roznese zpráva, že mají znovu jít na frontu, dojde ke vzpouře. Navrátilci z Ruska, ovlivněni revolucí, vědí, jak si počínat. Ihned obsadí četnickou stanici a poštu. Nádraží dostane na starost neukázněný vojín Červenka. Ten se však staví nejdříve ve vinárně a mezitím feldvébl Klozberg podá zprávu o vzpouře do Litoměřic. Červenka také zaviní rozkol mezi vojáky. Zatímco menšina na Nohovu radu odjíždí vlakem, aby se spojila s dělníky, většina, vedená humanistickým idealistou kaprálem Vodičkou a vojínem Červenkou, se vydá pěšky domů. Na cestě jsou však zaskočeni přivolaným 18. regimentem, který do nich začne střílet. Vojáci, kteří na Vodičkovu výzvu již předtím odhodili zbraně, jsou pochytáni. Dostiženi jsou i navrátilci s Nohou. Tři z nich, Vodička, Koval a Noha, jsou odsouzeni k smrti. Zbytek rumburské posádky za několik dní nastoupí cestu na frontu.

================================================================

At the end of May 1918, released prisoners return to the Rumburk garrison from Russian captivity, hoping that the war is over for them. The only thing they want is to get their withheld soldier's pay and then go home. In the meantime, they take pleasure in having fun in the local wine cellar The Northern Rose [U Růže severu] and listen and watch the temperamental Tonka sing and dance. In an odd way, she gets close to the soldier Noha. The civilian inhabitants suffer from hunger and shortages. In the barracks and on the training grounds, however, the Austrian drill continues. Its brutal and absurd character is more and more often becoming the cause of the soldiers' discontent. Upon hearing the spreading news that they should return to the front, a rebellion breaks out. The returnees from Russia, influenced by the The October Revolution, already know what to do - and immediately occupy the gendarme's post and the post office. Guarding the railway station is the responsibility of the undisciplined private Červenka. But before he gets there, he cannot resist stopping in the favourite wine cellar and the Sergeant Klozberg reports to Litoměřice about rebellion. Červenka also causes a disharmony among the soldiers. While the minority, on Noha's advice, leave by train to join the workers, the majority, headed by Corporal Vodička, a humanistic idealist, and private Červenka, sets off home on foot. On the way, they are ambushed by the 18th battalion that was sent from Litoměřice and find themselves in the midst of a fight. All the soldiers who had thrown away their weapons earlier at Vodička's call are captured, as well as the returnees with Noha. Three of them - Vodička, Koval and Noha - are sentenced to death. The rest of the Rumburk garrison is indeed sent to the front in a few days.

================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Pelnář
střelec František Noha
voják s knírem



Film je v jazycích..
Čeština (1964)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1964)
Formát obrazu
CDS 35mm (1964)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1964
Distributor
Československo
Kino

1964
Produkční společnost
Československo
Kino

Promítáno v kinech
(festival/ročník)/Název kina
Datum
čas
Doplňkové info
Uherské Hradiště - Letní kino Smetanovy sady
22:00
sekce - Letní kino: Jiřina Bohdalová
Název
Režie
Přečteno: 755 krát
vygenerovano za: 0.5938 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)