Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) ...a pátý jezdec je Strach
rok natočení:1964
film: ...a pátý jezdec je Strach / ...a pátý jezdec je Strach (1964)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
97 min.
přidal
geron
film přidaný
12.01.2012, 11:57:05

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
War
Válečný
info zde :

Obsah filmu:

Rok 1941, v Praze jsou němečtí okupanti. Židovský lékař docent Armin Braun nesmí vykonávat svoji praxi a pracuje jako skladník v synagóze, kde jsou ukládány věci zabavené v židovských bytech. Na noc se Braun vracívá do nuzného bytu v podkroví činžovního domu. Sousedé se mu ze strachu vyhýbají. Jednoho večera však Brauna požádá o pomoc soused Šidlák, u kterého se ukryl těžce raněný známý - odbojový pracovník Pánek. Braun nejdříve odmítne postřeleného muže ošetřit, ale pak ho v primitivních podmínkách operuje a kulku z těla vyjme. Pacient potřebuje morfium, a Braun jde proto za bývalým kolegou Wienerem do baru a je otřesen tím, jak se někteří lidé snaží v okamžiku smrtelného ohrožení ještě užít života. V psychiatrické léčebně nakonec Braun lék získá. Jeho trápení však není konec. Na vrata domu buší příslušníci gestapa. Braun odnese Pánka do svého bytu. Sousedé, mezi kterými je donašeč Fanta, tuší přítomnost hledané osoby, ale gestapo nikoho nenajde. Šidlákovi se druhý den podaří dostat odbojáře do bezpečí. Fanta však Brauna udal, a tak se gestapo vrací. Zoufalý lékař se přizná, že ošetřil neznámého muže, a pak rozkousne ampuli s jedem. Sousedy donutí gestapo projít pro výstrahu kolem mrtvého těla statečného lékaře.

================================================================

It is the year 1941 in Prague. The city has been invaded by the German occupying forces. A Jewish doctor, senior lecturer Armin Braun, is not allowed to run his medical practice and works as a warehouseman in a synagogue in which the property confiscated in Jewish apartments are stored. Every night, Braun returns to his scant flat in the garret of a block of flats. His neighbours avoid him from fear. One night, however, Braun is asked for help by his neighbour Šidlák, who has hidden a severely wounded man in his apartment - a man called Pánek, a member of the anti-Fascist resistance movement. Braun first refuses to treat the wounded man, but eventually agrees to operate on him under primitive conditions and removes the bullet from his body. But the patient needs morphine. To get it, Braun meets his former colleague Wiener, a doctor working in a mental home, in a bar and is appalled that some people are trying to enjoy themselves even in the time of a mortal danger. Eventually, Braun succeeds in getting the medicine from the hospital. That, however, does not put his suffering to an end. The Gestapo shows up, beating on the gate of the house. Braun carries Pánek into his apartment. The neighbours, the informer Fanta among them, sense the presence of the hunted man in the house, but the Gestapo does not find anybody. The next day, Šidlák removes the resistance fighter to a safe place. But Fanta has reported on Braun in the meantime, and the Gestapo returns. The desperate doctor confesses that he has treated an unknown man, and then swallows a vial of poison. The Gestapo then teaches the neighbours a lesson, forcing them to pass by the corpse of the brave doctor lying on the staircase.
================================================================


obsazení:
Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
služka Anička



Film je v jazycích..
Čeština (1964)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1964)
Formát obrazu
CDS 35mm (1964)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1964
Distributor
Československo
Kino

1964
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 590 krát
vygenerovano za: 0.6371 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)