Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Vězeň na Bezdězi
rok natočení:1932
film: Vězeň na Bezdězi / Vězeň na Bezdězi (1932)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
min.
přidal
admin
film přidaný
17.08.2016, 21:15:39

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Historický
info zde :

Obsah filmu:

Před svátkem svatého Rufa v roce 1278 se sešla vojska krále Přemysla Otakara II. na pravém břehu Moravy u Suchých Krut. V předvečer bitvy s německými vojsky Rudolfa Habsburského přísahají čeští a moravští páni věrnost svému vojevůdci. I když jich je mnohem méně, Přemyslovi vojáci nejprve vítězí. Zrada Miloty z Dědic způsobí však nakonec jejich porážku a smrt českého krále. Přemyslův syn, kralevic Václav, je dosud dítě, a tak císař Rudolf stanoví správcem země markraběte Otto Braniborského. Ten uvězní kralevice na hradu Bezdězi. Zemi zatím rabují Ottovi žoldnéři, panuje tu mor a hlad. Čeští páni se snaží Václava osvobodit, ale Otto ho dá převézt do severního Německa. Nedostatečně živeného a oblékaného Václava tajně ochraňuje věrný služebník jeho otce Dětřich Špaček z Kostelce. Čeští páni se pokusí vykoupit kralevice za 35.000 hřiven stříbra, které mezi sebou vybrali, ale Otto je podvede. Teprve na příkaz císaře Rudolfa je Václav propuštěn. Slabé a nemocné dítě se tak po pěti letech útrap vrací mezi své. (Podle dobového popisku)


================================================================

The army of Czech king Přemysl Otakar II on the right bank of the river Morava on the eve of the feast of St Rufus, 1278. The Czech and Moravian lords swear their allegiance to their leader the day before the battle with the German army of Rudolf of Habsburg. Although heavily outnumbered, Přemysl's army has the better of the enemy until betrayal by Milota z Dědic causes the Czech army to be defeated and the king is killed. Přemysl's son prince Wenceslas is still young and so Emperor Rudolf appoints margrave Otto of Brandenburg as ruler of the country. He imprisons Wenceslas in Bezděz castle. The country is marauded by Otto's mercenaries; there is famine and plague. The Czech lords try to free Wenceslas but Otto has the prisoner transferred to northern Germany. Wenceslas, poorly fed and clothed, is saved by his father's faithful servant, Dětřich Špaček of Kostelec. The Czech lords try to ransom Wenceslas with 35,000 pieces of silver they have amassed but Otto tricks them. Wenceslas is finally released by order of the emperor after five years in prison and, ill and emaciated, he returns to his homeland. (According to promotional material issued at the time the film was made.)
================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Vítkův děd
braniborský markrabě Ota V. Braniborský


Film je v jazycích..
Čeština (1932)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1932)
Formát obrazu
CDS 35mm (1932)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

1932
Distributor
Československo
Kino

1932
Produkční společnost
Československo
Kino

Název
Režie
Přečteno: 215 krát
vygenerovano za: 0.2516 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)