Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Nikola Šuhaj
rok natočení:1947
film: Nikola Šuhaj / Nikola Šuhaj (1947)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
97 min.
přidal
admin
film přidaný
03.09.2017, 09:18:36

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Koncem první světové války dezertují Nikola Šuhaj a jeho kamarád z armády. Cestou domů, do vesnice Koločava, najdou oba útočiště u baby Jagy. Jaga jim namíchá nápoj, který je má ochránit před smrtícími kulkami. Mládenci jí za nápoj musí slíbit, že se ožení s jejími dcerami, jinak je stihne trest. Nikola najde rodnou ves v bídě. Postaví se proti mocným a bohatým a ti na něho poštvou četníky. Nikola se před nimi ukryje do lesů, kde zůstane i po skončení války, protože pro vesničany se nic nezměnilo. Z bídy a beznaděje se k Nikolovi přidávají další muži a společně přepadají zbohatlíky. Získanou kořist Nikola rozděluje chudým a potřebným, kteří v něm vidí svého ochránce a hrdinu. Po čase někteří z Nikolových mužů začínají přepadat na vlastní vrub a dokonce i vraždí. Jejich činy připisují četníci Nikolovi. Na Nikolovu hlavu je vypsána značná odměna. Nakonec je Nikola zrádně zabit sekerou jedním z vesničanů. Jeho obětí se stane i Nikolův mladší bratr Juraj, který jediný zůstal zbojníkovi věrný.

================================================================

Nikola Šuhaj and his friend are deserters from the army at the end of the First World War. On their way home to the village of Kolochava they both find refuge with an old crone. The crone mixes them a potion which is to protect them against lethal bullets. In return for the drink the young men have to agree that they will marry her daughters, otherwise they will be punished. Nikola finds his native village in a pitiful state. He makes a stand against the powerful and wealthy inhabitants who send gendarmes after him. Nikola hides out in the woods where he remains even after the end of the War since, for the villagers, nothing has changed. Out of wretchedness and hopelessness other men join Nikola and they attack the nouveaux riches. Nikola divides the booty they have plundered among the poor and needy who see him as their protector and a hero. After a time some of Nikola's men begin making assaults for their own gain, even murdering to get what they want. The gendarmes blame Nikola for their acts. A large reward is out on Nikola's head. In the end Nikola is killed with an axe by a traitor from the village. Nikola's younger brother Juraj also becomes his victim, the only one to remain loyal to the outlaw.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Kameraman
Scénarista
Architekt

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
četník Kraus

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
notář Molnár
Derbak Derbačok
představitel vlády#1
řečník v cylindru#1
revoluční starosta



Film je v jazycích..
Čeština (1947)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1947)
Formát obrazu
CDS 35mm (1947)

Název
Režie
Přečteno: 226 krát
vygenerovano za: 0.0603 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)