Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Nzev dlu A Matter of Time /Èerná díra
seril:Hvìzdná brána
seril Hvìzdná brána - 38.dl Èerná díra
Aternativn nzvy epizody
Seril
Datum premiry:
1999.01.29 - Pátek
esk premira:
2000.06.20 - Úterý
ada:
2
Epizodu pidal uivatel:
Admin
Epizodu naposledy upravil uivatel:
Admin
slo epizody:
38
Dl v serii
16
nr:
Seznam nr

Akční

Dobrodružný

Sci-fi


titulky:
Titulky Verze ripu Velikost Jazyk Autor
Produkn slo:
216
Kd epizody:
SG-216
Pidno dne:
28.03.2009, 14:25:36
Zmna dne3:
28.03.2009, 14:25:36
Dlka dlu:
42 min.
Obsah- star(2008):

Tým SG-10 pod vedením majora Henryho Boyda byl vyslán na rutinní misi na planetu P3W-451. Boyd je pøítel plukovníka O'Neilla, který ho vycvièil a doporuèil na místo velitele SG týmu. Toto je jeho první mise jako velitele. Naneštìstí se ukazuje, že je to i jeho mise poslední. Planeta, na kterou byl vyslán se svým týmem je pøitahována blízkou èernou dírou. Èlenové SG-10 se snaží prchnout k bránì. Podaøí se jim zadat adresu a poslat signál k otevøení iris, ale pøesto nemají žádnou šanci na záchranu.

Základnou SGC se náhle ozve poplašný signál. Brána byla aktivována zvenèí a to znamená neohlášeného pøíchozího. Poruèík Simmons, který má službu u poèítaèe èeká, zda bude vyslán signál nìkterého z SG týmu, který je na misi. Mimo Zemi jsou pouze tøi týmy - SG-4, SG-6 a SG-10. V øídící místnosti je i zbytek SG-1 a generál Hammond. Všichni èekají, zda pøijde nìjaký signál. Simmons jim po chvíli oznamuje, že poèítaè pøijal signál, ale nerozeznal ho. Jack má obavy o Daniela, který je na misi s týmem SG-6 na planetì P3X-808. Sam sleduje údaje v poèítaèi. Signál je pøíliš pomalý. Sam chce, aby Simmons pøehrál údaje o 600% rychleji. Poté poèitaè signál rozeznává - je od týmu SG-10. Není jim jasné, proè kód pøichází tak pomalu. Otevírají iris a èekají na návrat SG-10. Nikdo však nepøichází a po chvíli se brána zavírá. Je jasné že SG-10 má problémy. Jack žádá generála Hammonda, aby mohl s SG-1 na záchrannou misi. Hammond však chce nejdøív vyslat sondu, aby vylouèil možné nebezpeèí. Rozkazuje Jackovi, aby mezitím uvedl do stavu pohotovosti týmy SG-1 a SG-3.

Sonda je pøipravena na rampì. Jsou zde v pohotovosti i týmy SG-1 a 3 spolu s generálem Hammondem. Ten jim sdìluje, že jediná zpráva od majora Boyda byla, že všechny formy života na planetì nedávno vyhynuly. Tým se snažil urèit pøíèinu. Hammond dále øíká, že v pøípadì, že povolí záchrannou misi, bude SG-3 krýt záda týmu SG-1. Napøed ale musejí vidìt obrazový záznam, který pøinese sonda.

Sonda je vyslána na planetu. Obraz, který pøenáší je rudý a není na nìm nic rozeznat, jen nìjaké tmavší skvrny, snad osoby. Údaje pøicházejí ještì pomaleji než signál chvíli pøedtím. Sam naøizuje Simmonsovi, aby napojil videosignál na poèítaè a kompenzoval vlnovou délku, má postupovat po 20 milimikronech. Sam vysvìtluje Hammondovi, že u obrazu ze sondy došlo k rudému posuvu, zkreslení smìrem k èervené èásti spektra. Stejná pøíèina zpomalila i vyslané kódy. Kompenzace zabere a objeví se obraz prchajícího týmu SG-10 v èele s majorem Boydem. Hammond to chce pøehrát v reálném èase a Simmons mu sdìluje, že vše, co mají, je jedenáct snímkù digitálního obrazu za šest minut. Jack žádá Hammonda, aby povolil záchrannou operaci, protože je jasné, že Boyd a jeho tým má potíže. Sam však tuší, co se stalo a øíká, a Hammond neposílá záchranný tým, protože by èlenùm SG-10 stejnì nepomohl. Chce, aby Simmons nastavil kameru sondy na širší zábìr. Objevuje se èerná díra, ke které je planeta neúprosnì pøitahována. Hammond se jí ptá, proè nemùže SG-10 projít bránou zpìt, vždy zadali adresu a vyslali kód. Sam øíká, že tým se o to snaží, ale v blízkosti èerné díry... se zpomaluje èas, doplní ji Jack. Èlenové SG-10 nemají sebemenší nadìji na záchranu, jejich tìla nakonec roztrhnou vzrùstající slapové síly. Teal'c namítá, že se jim pøece podaøilo aktivovat bránu, ale Sam mu vysvìtluje, že z jejich pohledu byla otevøená jen asi tak vteøinu. Boydùv tým už nelze zachránit. Hammond naøizuje zavøít bránu, ale nelze to provést. Brána nejde zavøít.

Pøed komplexem v hoøe Cheyenne zastavuje nákladní vùz a z nìj vyskakují ozbrojení vojáci a zaujímají obranné pozice pøed vchodem do tunelu. Pøijíždí džíp a z nìj vystupuje plukovník Cromwell, velitel speciální jednotky. Ptá se seržanta jak dlouho už nemají kontakt s SGC. Ten mu sdìluje, že už to budou ètyøi hodiny. Cromwell a jeho tým chce projít do SGC vìtrací šachtou. Speciální jednotka byla vyslána proto, že po ztrátì kontaktu s SGC, se prezident a velení v Pentagonu domnívali, že základna byla napadena mimozemšany.

Generál Hammond chce volat prezidentovi a informovat ho o situaci. K jeho pøekvapení je však telefon hluchý. Sam a technici se snaží zavøít bránu. Sam z øídící místnosti naøizuje seržantu Silerovi, který je u brány, aby odpojil supravodivé rozhraní. Ukazuje se, že to nejde. Do øídící místnosti pøichází Hammond. Sam mu sdìluje, že brána si nìjak sama bere energii. Ubìhl už teoretický èasový limit, po který lze udržet bránu otevøenou, pøesto nejde zavøít. Sam se domnívá, že když èas na P3W-451 bìží pomaleji než na Zemi, dochází k paradoxu, na který brána nebyla konstruována. Rozhraní èerví díry zaèíná rotovat. Poruèík Simmons informuje Hammonda, že ztratili spojení od 24. patra dolù. Hammond potøebuje informovat prezidenta. Nejbližší bezpeèná linka je nahoøe v NORADu. Hammond se vydává do horních pater. Jack navrhuje vypnout proud a tak bránu zavøít. Jdou se Silerem do hlavní rozvodny. Sam jim dává pokyny z øídící místnosti. Sam øíká, že nejdøíve musejí být izolovány kondenzátory. Pak Jack se Silerem na pokyn Sam vypínají jistièe. Sam nakazuje technikùm a Teal'covi, kteøí jsou u brány, a od ní odstoupí a Jack a Siler vypnou hlavní spínaè. Siler je pøitom zasažen výbojem energie a popálen. U brány zaènou vybuchovat kondenzátory. Teal'c je popálen na pravém rameni. Jack volá zdravotnický tým k zranìnému Silerovi. Pokus nevyšel. Ani po odpojení proudu bránu nelze uzavøít. Pøísun energie musí být spojen s èernou dírou. Brána do sebe zaèíná natahovat kouø vzniklý výbuchy kondenzátorù. Sam jde blíž k bránì a sundává si identifikaèní známky, pouští je a ty jsou vtaženy dovnitø. Gravitace èerné díry proniká dovnitø. Sam naøizuje zavøít iris.

Hammond mezitím vyjíždí do 2. patra. Otevøe dveøe výtahu... pøed ním stojí ozbrojení vojáci a míøí na nìj zbranìmi. Mezi nimi je však major Davis z Pentagonu, který poznává Hammonda a dává pokyn vojákùm, aby sklopili zbranì. Hammond se ptá, co se dìje. Davis mu sdìluje, že když ztratili spojení s SGC, obávali se, že došlo k invazi mimozemšanù. Pro jistotu byl ke komplexu ihned vyslán tým od speciálních jednotek. Prezident chce s Hammondem mluvit osobnì, proto je pro nìj pøipravené letadlo. Cestou na letištì Davis informuje Hammonda o situaci. Vìdí, že v èásti komplexu došlo ke zpomalení èasu. To vysvìtluje problémy s komunikací. Podle teorie relativity to mohou zpùsobit jen dvì vìci - rychlost blízká rychlosti svìtla nebo extrémní gravitace. Hammond ho informuje o èerné díøe. Spoleènì odlétají do Washingtonu.

Doktorka Fraiserová spìchá ke zranìným èlenùm SGC. Najednou se v chodbì objevuje Cromwell se svými lidmi. Fraiserová je nucena identifikovat se. Ptá se pøekvapenì, co se dìje. Dozvídá se, že major Frank Cromwell je ze speciálních operací letectva a že pøed pìti hodinami byl pøerušen kontakt s SGC a on byl vyslán, aby zjistil, co se stalo. Jeho nadøízení mají podezøení, že došlo k mimozemské invazi. Fraiserová se mu to snaží vyvrátit a øíká mu, že spìchá poskytnout první pomoc ranìným. Cromwell jí však nevìøí. Klidnì by mohla být jedním z mimozemšanù. Komplex se otøese. Èerví díra neizoluje od gravitaèního pole èerné díry, èasoprostor se deformuje. Jack jde chodbou a narazí na Fraiserovou, Cromwella a jeho tým. Ukazuje se, že Cromwella zná. Posílá Fraiserovou za pacienty. Cromwell mu sdìluje, že už pìt hodin nemá SGC spojení s vnìjším svìtem. Jdou do øídící místnosti. Jack mu øíká, co se stalo. Pøichází Sam a Jack je vzájemnì pøedstavuje. Z jeho chování ke Cromwellovi je jasné, že se znají a že mezi nimi muselo dojít k nìjaké roztržce. Cromwell informuje Sam o vzniklé situaci. Podle hodinek Sam je pùl druhé, ale podle Cromwellových je už skoro sedm. Simmons mìøí gravitaci u brány. Øíká, že pole se rozšiøuje. U iris namìøil 7 Gé. Sam jim øíká, že èas v komplexu ubíhá pomaleji než na povrchu. Podle teorie realtivity se èas v silném gravitaèním poli èerné díry fakticky zpomaluje. Sice nejsou v èerné díøe, ale jsou spojeni s jejím gravitaèním polem skrz bránu. A to pole se z ní šíøí jako bublina ven. Sam chce kontaktovat Pentagon, než se to rozšíøí mimo prostor brány.

Pøichází generál Hammond a øíká, že se odtamtud právì vrátil. Jack je pøekvapený, že Hammond byl ve Washingtonu. Hammond mu sdìluje, že ve Washingtonu svolali celonoèní poradu s prezidentem a sborem náèelníkù štábù. Byl pryè 18 hodin. Ostatní se po nìm udivenì dívají. Jack si myslel, že když byl Hammond pryè, že jen telefonoval. Podle Sam se s rozšiøováním pole èas zpomaluje. Hammond to potvrzuje s tím, že na tom se shodli na poradì a informuje je, že zøídili stanovištì pøímo na vrcholu hory, aby mohli sledovat situaci. Øíká, že experti si myslejí, že budou muset spustit autodestrukci a znièit tak bránu. Gravitaèní pole obklopující bránu pomùže omezit úèinky výbuchu na vnitøek hory. Sam s tím nesouhlasí. Podle Hammonda to jsou ale rozkazy z nejvyšších míst a Sam se chtì nechtì musí podøídit. Hammond naøizuje kompletní evakuaci základny. Potøebuje, aby zùstali dva dobrovolníci, kteøí by spustili autodestrukci. K tomu je zapotøebí dvou dùstojníkù. Jack i Cromwell se nabízejí, že to udìlají. Základna je evakuována. Hammond naøizuje obìma mužùm, aby za pìt minut spustili odpoèítávání a pak rychle opustili komplex. Poté odchází na povrch.

Hammond vychází na povrch a zjišuje, že byl pryè celých 22 hodin. Jemu se to zdálo být jen dvacet minut. Sam mu vysvìtluje, že èas uvnitø komplexu se mnohonásobnì zpomalil proti normálu. Když naøídil plukovníku O'Neillovi, aby poèkal pìt minut, bude to na povrchu tak šest hodin, možná i víc.

Sam se usilovnì snaží pøijít na øešení problému. Informuje Hammonda, že gravitaèní pole už sahá za ochranný štít øídící místnosti. Nevìøí, že plán s autodestrukcí bude úspìšný. Má obavy, že gravitaèní pole utlumí úèinky exploze. Pøijdou o základnu, ale èerví díra zùstane. Zbytky hory zkolabují do èerví díry a postupnì do ní bude vtažena celá planeta. Sam dostane nápad. Použijí bombu, ale zamìøí energii výbuchu. Vzpomnìla si, že tenkrát pøi jedné z misí ji a Jacka poslala do Antarktidy energie nepøátelské palby. Došlo k pøetížení a to zpùsobilo, že èerví díra pøeskoèila jinam. (viz Solitudes) Když nasmìrují dostatek energie na hvìzdnou bránu, mìlo by to pøetnout spojení s èerví dírou a zpùsobit, že proud hmoty pøeskoèí jinam a spojí bránu s nìjakým jiným svìtem. A pak už bude jen staèit bránu zavøít. Musí však zastavit autodestrukci.

Mezitím Jackovi a Cromwellovi v øídící místnosti pomalu ubíhá onìch stanovených pìt minut. Už zadali kódy, aby poèítaè mohl pøijmout rozkaz k autodestrukci a teï èekají, až uplyne èasová lhùta. Cromwell se snaží navázat konverzaci a vyjasnit si situaci. Ukazuje se, že ještì v dobì, když byl Jack spolu s Cromwellem u speciálních jednotek, zúèastnil se bìhem války v Zálivu tajné operace. Jejich akci, ale nìkdo pøedem prozradil a Cromwellùv tým padl do léèky. Jack byl pøitom postøelen. Cromwell se domníval, že je mrtvý a nechal ho tam napospas Iráèanùm. Sotva se zachránil se svým týmem. Jack byl zajat a strávil ètyøi mìsíce v iráckém vìzení. Nikdy to Cromwellovi neodpustil a jejich pøátelství skonèilo. Když Cromwell zjistil, že Jack žije, chtìl se tam vrátit. Nyní chce, aby mu Jack odpustil. Jack mu však odpovídá, že to je tìžké, že to by ho tam nesmìli nechat a považuje debatu na toto téma za uzavøenou.

Tìsnì pøed povelem k autodestrukci pøibíhá Sam se Silerem s tím, a neaktivují autodestrukci, že má jiný plán. K bránì jsou vodorovnì natažena z øídící místností dvì ocelová lana. Jsou k bránì pøitahována a proto ani nemusí být u ní nìjak ukotvena. Jack s Cromwellem mají za úkol dostat se pomocí speciálních karabin, kterými jsou pøipoutáni každý k jednomu lanu, do urèité vzdálenosti k bránì spoleènì s bombou, tu odjistit a vrátit se zpìt. Mají na sobì pøetlakové obleky, které by jim mìli pomoci odolat vyšší gravitaci. Teal'c pøináší bombu. Je to speciální smìrová nálož. Jejím použitím chtìjí zamìøit energii výbuchu na èerví díru, aby jí to donutilo pøeskoèit, jako tenkrát v Antarktidì. Bombu nelze nastavit na dálku, protože musí být nastavena v urèité vzdálenosti od brány a v pøesném úhlu. Navíc èasový spínaè se nedá nastavit døív kvùli zpomalení èasu. Vše tedy závisí na Jackovi a Cromwellovi. Nemají moc èasu, protože iris už nápor dlouho nevydrží a mùže být každým okamžikem vtažena do brány. Jack s Cromwellem se pomalu i s bombou pøitahují po lanech smìrem k bránì. Musejí odolávat velmi silné gravitaci. Náhle se roztøíští sklenìná stìna, která oddìluje øídící místnost od prostoru brány a sprška úlomkù skla míøí k bránì. Jack naøizuje Cromwellovi, aby nastavil spínaè na 20 vteøin. Tomu se to pøíliš nelíbí, protože 20 vteøin jim poskytuje jen velmi málo èasu na to, aby se pøitáhli po lanech zpìt k øídící místnosti, co nejdál od bomby. Ale nastavuje spínaè tak, jak mu bylo øeèeno. Než však staèí bombu odjistit, iris v ten nejnevhodnìjší okamžik prohrává svùj souboj s gravitací a je vtažena do brány. Jeden z úlomkú skla pøeøízne lano, které drží Cromwella a ten je neúprosnì vtahován do brány. Jack ho drží za ruku, ale proti silné gravitaci nemá šanci. Cromwell se nakonec pustí a je vtažen do èerví díry. Jack šplhá k bombì a odjistí ji. Má 20 vteøin na útìk. Co nejrychleji se pøitahuje smìrem k øídící místnosti. Teal'c, Siler a Sam se snaží pøitahovat lano, aby se Jack dostal co nejdál od bomby. 20 vteøin uplyne a bomba vybuchne. Tlaková vlna zasáhne Jacka.

Jack se probouzí na ošetøovnì. U jeho lùžka stojí dr. Fraiserová, generál Hammond a zbytek SG-1 vèetnì Daniela. Teal'covi se podaøilo dotáhnout Jacka dost daleko, než bomba vybuchla. To mu zachránilo život. Sam mu sdìluje, co se stalo. Vìtšina výbuchu šla pøesnì tam, kam mìla. Èerví díra pøeskoèila na jinou planetu a pak už jí staèilo deaktivovat. Právì je instalována nová iris zesílená triniem. Jack je zesláblý a vyèerpaný díky zranìním, která utrpìl pøi výbuchu bomby. Ptá se, který je den. Daniel mu odpovídá, že od vèerejška, kdy nastoupil do služby uplynuly celé dva týdny. Jack je pøekvapený. Øíká, že to asi zaspí a unavenì zavírá oèi.

Dl serilu je v jazycch..
*
obsazen:
Hlavn postavy dlu

== osoby ==
== postava ==

Dabing dlu

== osoby ==
== postava ==

slo
Nzev
Reie
23. dl
´´Glassner Jonathan´´
24. dl
´´Wood Martin´´
25. dl
´´Warry-Smith David´´
26. dl
´´Wood Martin´´
27. dl
´´Warry-Smith David´´
28. dl
´´Gereghty William´´
29. dl
´´Warry-Smith David´´
30. dl
´´Gereghty William´´
31. dl
´´Clark Duane´´
32. dl
´´Warry-Smith David´´
33. dl
´´Turner Brad´´
34. dl
´´Turner Brad´´
35. dl
´´Wood Martin´´
36. dl
´´Turner Brad´´
37. dl
´´Warry-Smith David´´
38. dl
´´Wood Martin´´
39. dl
´´Warry-Smith David´´
40. dl
´´DeLuise Peter´´
41. dl
´´Corcoran William´´
42. dl
´´DeLuise Peter´´
43. dl
´´Correll CHarles I´´
44. dl
´´Wood Martin´´

Peteno: 283 krt
vygenerovano za: 0.45461512 sek.
T=text/t=titulk







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)