Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Nzev dlu The Broca Divide /Mezi svìtlem a tmou
seril:Hvìzdná brána
seril Hvìzdná brána - 5.dl Mezi svìtlem a tmou
Aternativn nzvy epizody
Seril
Datum premiry:
1997.08.15 - Pátek
esk premira:
2000.04.30 - Nedìle
ada:
1
Epizodu pidal uivatel:
Admin
Epizodu naposledy upravil uivatel:
Admin
slo epizody:
5
Dl v serii
5
nr:
Seznam nr

Akční

Dobrodružný

Sci-fi


titulky:
Titulky Verze ripu Velikost Jazyk Autor
Produkn slo:
104
Kd epizody:
SG-104
Pidno dne:
18.03.2009, 22:03:17
Zmna dne3:
18.03.2009, 22:05:37
Dlka dlu:
42 min.
Obsah- star(2008):

Cílem další mise týmu SG-1 je planeta s oznaèením P3X-797*. Mají za úkol pátrat po Goa´uldech. Tato planeta nebyla vybrána náhodou. Po pohovorech se všemi zachránìnými, které SG-1 a SG-2 pøivedly z Chulaku [viz COTG], deset z nich identifikovalo ètyøi symboly, které Goa´uldi použili pøi útìku chulackou bránou. Když pomineme ten poslední symbol jako výchozí bod, zbývají tøi. A poèítaèový model kapitána Carterové urèil podle Abydoské mapy hvìzdných bran zatím pouze jednu skupinu symbolù, která tyto tøi symboly obsahuje. Na planetu byla nejprve poslána sonda, která zjistila, že planeta má dýchatelnou atmosféru, radiace nebyla zachycena a teplota je pøibližnì 5 stupòù. Sonda však nepøinesla žádný videozáznam. Místo musí být velmi tmavé. Sonda sice má svìtla, ale ta zøejmì byla poškozena. Tým SG-1 tentokrát nepùjde sám, ale záda mu budou krýt mariòáci z SG-3 pod vedením plukovníka Makepeace. Po malém dohadování o tom, kdo pùjde jako první, nakonec první prochází bránou tým SG-1. Místo, kde se nachází brána je velmi tmavé a musejí proto mít speciální brýle na noèní vidìní. Poblíž brány nacházejí znièenou sondu. Náhle jsou ze všech stran napadeni primitivními a velmi agresivními domorodci, kteøí se podobají praèlovìku, který kdysi obýval Zemi. Naštìstí právì prochází bránou tým SG-3 a okamžitì jim jde na pomoc. Pøi obranì zastøelí jednoho z domorodcù. Ostatní uteèou.

Týmy procházejí tmavým lesem a narazí na tlupu primitivù, kteøí je nedávno napadli. Èlenové SG-1 a SG-3 je z dálky pozorují. Podle Daniela ti domorodci nevypadají jako Homo Sapiens. Vystouplý
nadoènicový oblouk spíše pøipomíná druh Homo Erectus, ale pak by zase mìli mít špièáky. Mohli by to být Australopitecové, ale to by zase ten nadoènicový oblouk tolik nevyèníval. Jedna žena z domorodé tlupy vypadá mnohem více lidsky a rovnìž není obleèena do zvíøecích kùží, ale má na sobì látkový odìv. Náhle je napadena jedním domorodým mužem. Daniel podotýká, že u pravìkých lidí probíhal sex násilnì a že k páøení se dostal ten nejsilnìjší a že je to pøirozený proces. Carterová s ním ale nesouhlasí, považuje to za znásilnìní a hodlá zasáhnout. Než to však staèí udìlat, objevují se bíle odìné postavy zahalené v kápích a s rouškami pøes oblièej. Vrhají na primitivy kameny ze speciálních prakù a ti se dávají na útìk. SG týmy záhadné postavy obklíèí. Jack jde k jedné postavì a prohlíží jí krk, jestli tam nemá vstupní jizvu a není Goa´uld. Vše je v poøádku. Bíle odìní lidé pøed nimi pokleknou a jeden z nich promluví. Øíká, že jsou Èistí a že on je nejvyšší rada Tuplo. Považují pozemšany za bohy. Jen bohové pøicházejí skrz bránu. Jack se jim to snaží rozmluvit.

Èistí se i s napadenou dívkou a obìma SG týmy vracejí zpátky domù do Zemì svìtla. Pøedìl mezi svìtlem a tmou je na planetì velmi ostrý. Poté, co vyjdou ze tmy z lesa, ocitnou se náhle v jasném sluneèním dni, jako kdyby pøekroèili tlustou èáru. Pøicházejí k Tuplovu sídlu. Podle architektury a výzdoby, pøedevším èetných soch býkù, Daniel usuzuje, že se jedná o mínojskou kulturu. Býk prostupoval celou mínojskou kulturu a neví se proè. Ukazuje se, že ta napadená dívka je Melosha, Tuplova dcera. Tuplo doufá, že ji z rukou Neèistých (tak nazývá ty primitivy) zachránili vèas. Dávají dívku do oddìlené èásti veliké místnosti s tím, že musejí poèkat, aby zjistili, jestli není prokletá.

Èlenové SG-1 se od Tupla dozvídají, co jsou ti primitivní obyvatelé zaè. Tuplo je oznaèuje jako Neèisté, které prý prokleli [Hilkšaové], zlí bohové podsvìtí. Daniel už ten termín slyšel na Abydosu. [Hilkšaùm] prý staèí dotknout se èlovìka a toho zachvátí posedlost, èisté zlo, jako divou zvìø. Neèistí prý døíve žili s Èistými, než se zmìnili. Z Èistých se stali Neèistí. Byli pøíliš nebezpeèní a proto byli vykázáni do Zemì stínù. Jack se Tupla ptá na zlé bohy a Tuplo mu sdìluje, že zlí bohové se nikdy neukazují. Èistí se o nich dozvìdí až podle toho, když nìco provedou. Po otázce na dobré bohy se èlenové týmu dozvídají, že ti se naposledy objevili na planetì o generaci døív. Jack uzuzuje, že planeta pro nì nemá žádný strategický význam a že Goa´uldi tam už nìjaký èas nebyli a nejsou a dává povel k návratu na Zem. Daniel s ním nesouhlasí, protože se chce dovìdìt nìco víc o mínojské kultuøe. Jack však poznamenává, že úkolem mise není zkoumání artefaktù. Oba týmy se vracejí zpìt na Zem.

Èlenové SG-1 a SG-3 jsou v konferenèní místnosti a podávají generálu Hammondovi hlášení o probìhlé misi. Hammond je informován o tom, že na planetì žijí souèasnì lidé z raného paleolitu (Neèistí) a doby bronzové (Èistí), což je z vìdeckého hlediska velmi zajímavé. Je tady možnost studovat rozdíly v Brocovì indexu. Carterová vysvìtluje, že Pierre Paul Broca byl antropolog, který žil v 19. století a založil moderní kraniometrii. Ta studuje lebku a mozek a porovnává inteligenèní rozdíly mezi ranými lidskými druhy. Sam a Daniel jsou nadšení naskýtajícími se možnostmi studia. Jack se ale zjevnì nudí. Hammond však k pøekvapení jak vojenské tak vìdecké èásti obou týmù sdìluje, že prezident požádal, aby SG týmy nadále hodnotily i vìdeckou a kulturní hodnotu každé mise. Náhle poruèík Johnson z SG-3 napadne Teal´ca. Je úplnì mimo. Teal´c ho však zpacifikuje. Johnsonovi jde pìna od úst. Je odveden na ošetøovnu.

Daniel a Sam jsou v prostoru pøed bránou, kde kontrolují nìjaké údaje. Náhle spatøí jak se v konferenèní místnosti perou dva muži. Ti prorazí sklenìnou stìnu, která oddìluje konferenèní místnost od prostoru brány a spadnou dolù. Sam volá lékaøe.

Jack je v prostoru šaten a pøevléká se. Náhle k nìmu pøijde Sam a vrhne se na nìj a divoce ho líbá. Jindy decentní Sam se chová jak zuøivá šelma. Jack ji odvádí na ošetøovnu. Tam musí být pøipoutána k lùžku a nadopována sedativy. Dr. Fraiserová øíká, že je to podobné jako u poruèíka Johnsona a že to mají i další. Šíøí se to jako infekce. Jdou se podívat na ostatní. Všichni infikovaní jsou drženi na izolaci v celách pøedìlaných z prostor bývalého raketového sila. U lidí se zaèínají projevovat zmìny. Vzhledem a divokým chováním zaèínají spíše pøipomínat primitivní pralidi.

Daniel pøichází za Jackem do øídící místnosti. Ptá se, co se mu stalo. Jack má roztržené trièko, škrábance na rameni a krvavý šrám na levém oboèí. Jack mu poví o Carterové, že dostala to, co má Johnson. Daniel projeví úèast a chce se jít na Sam podívat. Jack mu však výhružnì øekne, a se drží od Sam dál, vrhne se na nìj a zaène ho mlátit. Je nakažen stejnì jako ostatní. Je odveden a zavøen na izolaci.

Doktorka Fraiserová všem odebere vzorky krve a podaøí se jí z krve nakažených izolovat cizí organismus. Ten se živí aliny a choliny - chemickými transmitéry v tìle. Jakmile se jejich zásoby vyèerpají, všechny èásti mozku kromì tìch nejprimitivnìjších se uzavøou. Zdá se, že ten organismus uvolòuje hormon, který stimuluje primitivní oblasti mozku. To vysvìtluje i ty Neèisté na planetì P3X-797. Nerodí se jako primitivové, ale jsou napadeni touto velmi nakažlivou nemocí.

U Daniela a Teal´ca se zatím symptomy choroby neprojevily. Teal´ca zøejmì chrání jeho symbiont, ale proè tu nemoc nemá Daniel? Dr. Fraiserová jim obìma chce udìlat testy. Choroba se už rozšíøila nejen mezi èleny týmù SG-1 a SG-3, kteøi byli na misi na P3X-797, ale i mezi ostatní pracovníky SGC. Generál Hammond naøizuje okamžitou izolaci komplexu. Všechna podlaží od 16. dolù jsou uzavøena a hermeticky oddìlena od horních pater. Hammond informuje prezidenta o vzniklé situaci a navrhuje, aby byla kromì uzavøení komplexu povolána divize, která by vytvoøila druhou obrannou linii. Doporuèuje každého, kdo by se pokusil opustit komplex, zastøelit a jeho tìlo spálit.

Dr. Fraiserová informuje Hammonda, že Teal´c a Daniel jsou jediní, kteøí nemají v tìle ten organismus. Potøebuje vzorek krve od nìkoho z Èistých**. Daniel a Teal´c jsou jediní, kteøí se mohou vrátit na planetu a tak jim to Hammond naøizuje. Mají za úkol pøinést vzorek krve.

Teal´c s Danielem se vracejí na planetu. Nedaleko brány nacházejí Meloshu v bezvìdomí. Je nakažená, proto ji sem Èistí odložili. Nastává dilema. Jejich úkolem je co nejrychleji se dostat k Èistým a pøinést vzorek krve. Daniel chce Meloshu vzít s sebou do Zemì svìtla, ale Teal´c jí chce nechat tam, kde je. Náhle jsou obklíèeni primitivy a napadeni. Teal´c støílí do vzduchu. Daniel však drží Meloshu a není tak schopen úèinnì se bránit. Je napaden a odvleèen i s Meloshou pryè. Když se Teal´c otoèí, nalezne pouze Danielovy brýle.

Mezitím na Zemi je do Jackovy izolaèní cely pøiveden ve svìrací kazajce generál Hammond. I on byl nakažen. SGC se postupnì promìnilo v jednu velkou marodku. Všude je spousta nemocných a tak musejí být na celách po dvou. Na izolaèní cely už byly pøemìnìny i sklady, vìzení a doèasné ubikace. Jackova podoba se mìní a je schopen komunikovat jen s nejvìtším úsilím. Chce, aby mu dr. Fraiserová dala další dávku sedativ. Fraiserová mu oponuje tím, že už dostal víc než je maximální bezpeèná dávka, dvakrát víc než ostatní a že je to nebezpeèné. Nakonec ustupuje a dává mu další injekci. Fraiserová chce odejít, ale na Jacka zaèaly pùsobit léky, vnímá Fraiserovou a pokouší se s ní komunikovat. Dostatek sedativ pravdìpodobnì potlaèuje primitivní myšlení. Ale Jack nemùže být pod tak vysokou dávkou držen dlouho, protože by to mohlo zpùsobit trvalé poškození mozku. Fraiserová mu vysvìtluje, že jde o parazitní virus, a že zatím vìdí pouze to, že napadá všechny tìlní chemikálie, pøitom prudce stoupá hladina testosteronu. Je histaminolytický, což znamená, že rozkládá histamin. Jack chce, aby na nìm Fraiserová experimentovala pøi hledání léku.

Teal´c pøichází do Tuplova sídla v Zemi svìtla. Tuplo ho vítá a ptá se, kde jsou ostatní. Teal´c ho informuje o tom, že si pøinesli domù jejich nemoc. Tuplo však øíká, že to není nemoc, že je prokleli [Hilkšaové]. Teal´c se mu snaží vysvìtlit, že to je nemoc a ne kletba. Žádá ho o pomoc pøi pátrání po Danielovi, který byl odvleèen primitivy. Tuplo odmítá, protože se obává, že by Daniel pøenesl kletbu na ostatní. Na záchranu už je pozdì. Teal´c mu øíká, že v Zemi stínù je i jeho dcera Melosha, ale Tuplo odvìtí, že jeho dcera je mrtvá. K Teal´covu údivu mu vysvìtluje, že Melosha je mezi Neèistými a už nikdy se nemùže vrátit, proto je pro nìho mrtvá. Mnoho Èistých má mezi Neèistými své blízké, ale nemohou jim nijak pomoct a smíøili se proto s tím, že jsou pro nì mrtví. Tuplo chce, aby Teal´c odešel. Ten ho žádá alespoò o vzorek krve. Tuplo je zdìšen. V krvi je jejich životní síla! Žádá, aby Teal´c okamžitì odešel a už nikdy se nevracel. Teal´c odchází. U vchodu stojí dvì stráže. Teal´c je napadne a jednomu z nich odebere krev. Má tak kýžený vzorek krve a mùže se vrátit domù. Není to však veselý návrat. Daniel zùstal ztracen mezi primitivy v Zemi stínù.

Daniel a Melosha jsou v táboøe Neèistých. Daniel se snaží nepozorovanì uprchnout, ale je chycen a zbit.

Teal´c jde na ošetøovnu za dr. Fraiserovou a dává jí vzorek krve, který pøinesl. Sam je na ošetøovnì a Teal´c se ptá, co se jí stalo. Fraiserová mu øíká, že ji pobodala na bøiše spolubydlící, ale uklidòuje ho, že je to jen povrchové zranìní. Teal´c se vydává za Jackem a sdìluje mu, že Daniel byl odvleèen primitivy v Zemi stínù. Pøichází dr. Fraiserová s tím, že nalezla øešení. Pøi zkoumání vzorku krve, který pøinesl Teal´c, zjistila, že je v ní velmi málo histaminu. Jsou-li obyvatelé planety lidé, musejí mít v krvi histamin. Ten organismus se živí histaminem a Èistí v sobì žádný nemají. To znamená, že organizmus nemùže v jejich tìle pøežít. Nízkou hladinu histaminu však nemají všichni. Což znamená, že v jejich stravì se nejspíše vyskytuje pøírodní antihistamin. Ti, kteøí ho nejedí, nakonec tomu organismu podlehnou. To ji pøivedlo na nápad. Podívala se do lékaøských záznamù pracovníkù SGC a zjistila, že ona a Daniel trpí akutní viritidou, která vyvolává tìžké alergie. Každý den proto berou silná antihistaminika a nemají tedy v sobì žádný histamin, kterým by se mohl mikrob živit. Teï je jen potøeba, aby se našel dobrovolník, na kterém by mohla vyzkoušet svùj lék, což je velká dávka chlorfenylaminového maleátu. Jack se nabídne jako dobrovolník a dr Fraiserová mu podá lék. Nezbývá než èekat, jestli lék zabere. Povedlo se a Jack se uzdravuje. Lék pak dostávají všichni nakažení a život na základnì se vrací do normálu. Zbývá už jediné. Najít a pøivést zpìt Daniela. Všichni doufají, že je naživu.

SG týmy se znovu vydávají na P3X-797. Jsou vybaveny zbranìmi s uspávacími šipkami. Pøímý zásah by mìl Neèistého vyøadit na dostateènì dlouhou dobu, aby mikrob vyhladovìl. Týmy dorazí k táboru Neèistých. Daniel a Melosha jsou mezi nimi. Oba jsou nakaženi a velmi se zmìnili. Pøipomínají teï pralidi. Èlenové SG týmù zaènou støílet po Neèistých uspávacími šipkami. Nakonec se jim podaøí zasáhnout a uspat i Daniela a dát mu lék. Odnášejí ho do Tuplova sídla.

Tuplo je pøekvapený, že se vrátili. Vysvìtlují mu, že našli lék a prosí Tupla, aby je vyslechl. Daniel je odnesen do izolaèního kruhu, oddìleného místa v místnosti, kde pøedtím byla také Melosha. Tuplo se ptá, jak se jim podaøilo zlomit kletbu. Jack ho pøesvìdèuje o tom, že to není kletba, ale nemoc. Daniel se probere a je v poøádku. Tuplo jim koneènì uvìøí. Všichni jdou k rozhraní svìtla a tmy. Z lesa vycházejí vyléèení Neèistí vèetnì Tuplovy dcery Meloshy. Pøíbuzní se tak opìt po dlouhé dobì setkávají a všude vládne veliká radost. Èlenové SG týmù øeknou Tuplovi, jak se postarat o ostatní nakažené lidi. Je návázáno pøátelství mezi obìma svìty.

Týmy se vracejí domù. Sam se cestou k bránì omlouvá Jackovi za své døívìjší chování v šatnì, že to nebyla ona. Jack jí øíká, že si na to ani nevzpomíná a že on byl taky nakažený.

Dl serilu je v jazycch..
*
obsazen:
Hlavn postavy dlu

== osoby ==
== postava ==

Dabing dlu

== osoby ==
== postava ==

Vyslno:
Datum uveden
as
Stanice

13:45 - Nova
slo
Nzev
Reie
1. dl
´´Azzopardi Mario´´
2. dl
´´Azzopardi Mario´´
3. dl
´´Berry Dennis´´
4. dl
´´Woolnough Jeff´´
5. dl
´´Gereghty William´´
6. dl
´´Berry Dennis´´
7. dl
´´Girotti Kenneth J.´´
8. dl
´´Correll CHarles I´´
9. dl
´´Azzopardi Mario´´
10. dl
´´Turner Brad´´
11. dl
´´Glassner Jonathan´´
12. dl
´´Azzopardi Mario´´
13. dl
´´Eastman Allan´´
14. dl
´´Turner Brad´´
15. dl
´´Azzopardi Mario´´
16. dl
´´Azzopardi Mario´´
17. dl
´´Gereghty William´´
18. dl
´´Wood Martin´´
19. dl
´´Kaufman Jimmy´´
20. dl
´´Warry-Smith David´´
21. dl
´´Wood Martin´´
22. dl
´´Warry-Smith David´´

Peteno: 516 krt
vygenerovano za: 0.0842998 sek.
T=text/t=titulk







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)