Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Nzev dlu The First Commandment /První pøikázání
seril:Hvìzdná brána
seril Hvìzdná brána - 6.dl První pøikázání
Aternativn nzvy epizody
Seril
Datum premiry:
1997.08.22 - Pátek
esk premira:
2000.05.02 - Úterý
ada:
1
Epizodu pidal uivatel:
Admin
Epizodu naposledy upravil uivatel:
Admin
slo epizody:
6
Dl v serii
6
nr:
Seznam nr

Akční

Dobrodružný

Sci-fi


titulky:
Titulky Verze ripu Velikost Jazyk Autor
Produkn slo:
105
Kd epizody:
SG-105
Pidno dne:
18.03.2009, 22:32:33
Zmna dne3:
18.03.2009, 22:32:33
Dlka dlu:
42 min.
Obsah- star(2008):

SGC dostává signál od týmu SG-9, který je na misi na planetì P3X-513, ale nikdo se nevrací zpìt bránou na základnu. Proto je vyslán na planetu tým SG-1 na záchrannou misi. Planeta, na kterou se SG-1 vydává, je ohrožována nebezpeèným sluneèním záøením a dlouhodobìjší pobyt venku za bílého dne se stává životu nebezpeèným. Na planetì nežijí žádná zvíøata. Nebezpeèné UV záøení pøežívají pouze rostliny a lidé, kteøí se pøes den zdržují v jeskyních a ven vycházejí pouze v noci. Tak tomu alespoò bývalo až do té doby, než na planetu dorazil tým SG-9 pod vedením kapitána Jonase Hansona.

Místní lidé pokládali pozemšany za bohy a Hanson to nepopøel. Tvrdil ostatním èlenùm týmu, že bude lepší nechat místní obyvatele, aby je pokládali za bohy, že pak s nimi snadnìji navážou kontakt. Ovšem èím déle na planetì byli, tím více se lidé utvrzovali v tom, že jsou opravdu bohové. Poslední kapkou byl fakt, že Hansonovi se podaøilo po dvoudenním pátrání nalézt ztracené dítì a pøinést je zpìt do tábora. Poté se Hanson zmìnil a zaèal vìøit, že opravdu je bohem. Našlo se pár domorodcù, kteøí v Hansona nevìøili, ale Hanson je odsoudil ke krutému umírání na neúprosném slunci planety. Když se ustanovil bohem, zaèal nutit obyvatele, aby pro nìj do úmoru døeli na výstavbì chrámu, který mìl být oslavou jeho velikosti. Nejprve pracovali pouze v noci, ale protože se Hanson domníval, že stavba pokraèuje pomalu, naøídil, aby pracovali i pøes den. To ovšem v koneèném dùsledku povede k jejich smrti. Podle Hansona bude taková obì cestou ke spáse. Za všechny útrapy lidem slibuje, že je poté ochrání pøed nebezpeèným záøením. Èlenové SG-9 totiž zjistili, že planeta kdysi bývala goa’uldskou državou a Goa’uldi na planetì zanechali zaøízení, které je schopné vytvoøit ochranný štít proti smrtícímu UV záøení. Háèek je však v tom, že Hanson neumí zaøízení, vzdálenì tvarem pøipomínající menší DHD bez symbolù na povrchu, spustit a navíc netuší, že k vytvoøení ochranného štítu jsou zapotøebí dvì tato zaøízení. Navíc ne všichni èlenové jeho týmu souhlasí s tím, co dìlá. Dva z èlenù SG-9 - Frakes a poruèík Conner - se proto pokusili uprchnout bránou, aby mohli informovat generála Hammonda o situaci na planetì, ale stihli pouze poslat signál a bránou už neprošli. Frakes byl pøi pokusu o útìk zabit, Connerovi se podaøilo uprchnout a skrýt se v okolních lesích. Právì pokus obou mužù se stal popudem k vyslání èlenù SG-1 na záchrannou misi.

Po pøíchodu na planetu èlenové SG-1 narazí na vyèerpaného Connera, který jim vysvìtluje, co se dìje. Øíká, že se s Frakesem snažili varovat SGC a že Hanson je šílený. Místní obyvatelé vìøí, že je bùh. A mnohem horší je, že Hanson tomu vìøí také. SG-1 se na noc utáboøí v lese, v blízkém okolí hvìzdné brány. V noci je však tábor pøepaden a poruèík Conner je unesen. Akci naøídil Hanson, který oèekával vyslání dalšího SG týmu.

Ráno se èlenové SG-1 vydávají na prùzkum a dorazí až k Hansonovu táboru, rozloženému v širokém údolí obklopeném lesy. Celému údolí vévodí stavba mohutného chrámu. Nachází se zde rovnìž lom, kde místní obyvatelé tìží kámen na stavbu chrámu, a jeskynì, ve kterých žijí. Èlenové SG-1 pozorují ruch v táboøe a spatøí i nìkolik kùlù, k nimž je za trest pøivázáno nìkolik lidí a ponecháno napospas smrtícím sluneèním paprskùm. Jedním z tìchto nešastníkù je i poruèík Conner. Jack se vydává na prùzkum okolí. Pøikáže, že ostatní na nìj mají poèkat a sledovat dìní v táboøe. Ovšem Sam nevydrží pohled na týrání jednoho z místních obyvatel, který padl vyèerpáním pøi práci v lomu. Pøes Teal’covy a Danielovy protesty se mu vydává na pomoc. Zachrání mu život a navíc se domnívá, že prozrazení se je jedinou možností, jak se dostat k Hansonovi. Dobøe Hansona zná, protože s ním byla kdysi zasnoubená, a chce se ho pokusit pøesvìdèit k návratu na Zemi. Ovšem záhy poznává svùj omyl. Hanson je šílený a není schopen naslouchat logickým argumentùm.

Mezitím se Jack vrací z obhlídky a zjišuje, že Carterová se pøes jeho zákaz vydala do Hansonova tábora. Trojice mužù z SG-1 potøebuje získat nìjaké informace. To se jim podaøí prostøednictvím místního mladíka Jamaly, kterého nakonec pøesvìdèí, že nejsou bohové, ale obyèejní lidé. Øíkají, že ani Hanson není bùh, ale že je to èlovìk, jeden z nich, a že ho pøišli odvést zpìt domù. Od Jamaly se dozvídají, že kdysi navštívili planetu Jaffové. Jamala nikdy žádného Jaffu nevidìl, ale podle pøíbìhù, které mu vyprávìli v dìtství, poznává v Teal’covi Jaffu - služebníka starých bohù. Nakonec se však nechává pøesvìdèit, že mu nikdo z SG-1 nechce ublížit. Trojice se dále dozvídá, že Hanson slíbil místním lidem, že až pro nìj dokonèí stavbu chrámu, tak on je zachrání tím, že zbarví oblohu do oranžova. Teal’c ví, o co jde - na planetì bylo ponecháno zaøízení schopné vytvoøit ochranný štít proti UV záøení. Je zjevné, že v souèasné dobì je zaøízení vypnuté. Hanson prý je má ve své jeskyni. Ovšem podle Teal’ca je nutno mít dvì taková zaøízení. Pokud je jedno na jednom konci údolí, druhé musí být nìkde na jeho opaèném konci. Bude tøeba ho najít. Teal’c odhaduje místo, kde by zaøízení mohlo být, a poté se je spolu s Jamalou a Danielem vydává hledat, zatímco Jack v pøestrojení vyráží do Hansonova tábora osvobodit Connera, který by jinak uvázán u kùlu na slunci dlouho nepøežil.

Hanson ukazuje Sam goa’uldské zaøízení, ale neumí ho spustit. Chce, aby ho Sam zprovoznila. Vyhrožuje, že pokud to neudìlá, tak se budou oba dívat, jak na slunci umírají poslední lidé, a pak je Hanson oba zabije. Trojici mužù se mezitím podaøí na opaèné stranì údolí nalézt druhé zaøízení, ukryté pod zemí.

Pøi pokusu o Connerovo vysvobození je Jack chycen a pøedveden pøed Hansona. Ten vyhrožuje, že dá Jacka zastøelit, pokud Sam okamžitì neuvede goa’uldské zaøízení do chodu. Sam zaøízení spustí a ke stropu jeskynì vytryskne oranžový paprsek. Hanson se domnívá, že koneènì dosáhl, èeho chtìl. Nechává pøenést zaøízení k bránì, ta byla povalena na zem. Kolem jsou shromáždìni všichni místní lidé. Hanson jim oznamuje, že nastal významný den - bude pohøben prùchod, kterým pøicházejí démoni. Ale ještì pøedtím chce Jacka s Connerem poslat zpìt na Zemi, protože slíbil Carterové, že oba muže nezabije. Ovšem pokud nepošle signál k otevøení iris, bude to automaticky znamenat jejich smrt. Ovšem takovými „malièkostmi“ se Hanson nehodlá zabývat a chce oba muže shodit do aktivované brány. Dochází k potyèce. Ke shromáždìní pøibíhají Daniel s Jamalou a Jamala støelí Teal’covou tyèovou zbraní jednoho z Hansonových mužù. Daniel se snaží pøesvìdèit místní obyvatele, že Hanson není bùh, a Jack se k nìmu pøidává. Jackovi se v nastalém zmatku podaøí vyvléknout se z pout. Hanson je zahnán do úzkých a snaží se zvrátit situaci tím, že dá lidem to, co jim slíbil. Aktivuje goa’uldské zaøízení. Oranžový paprsek vytryskne, ale štít se k jeho obrovskému pøekvapení nevytvoøí. Daniel informuje ostatní, že zaøízení je pouhý stroj a nikoli boží výtvor a že ho mùže spustit. Jamala vystøelí z tyèové zbranì - to je signál pro Teal’ca - a ten na druhé stranì údolí zapne druhé zaøízení. Obì zaøízení vytváøejí energetické pole - ochranný štít - a obloha se zbarvuje do oranžova. Hanson poznává, že prohrál, popadne Sam a chce s ní skoèit do brány. Jack mu v tom ale na poslední chvíli zabrání a rozzuøený dav se vrhne na Hansona. Ten nemá žádnou šanci na záchranu. Je po všem. Èlenové SG-1 se louèí s Jamalou a spolu s poruèíkem Connerem se vracejí na Zemi.

Dl serilu je v jazycch..
*
obsazen:
Hlavn postavy dlu

== osoby ==
== postava ==

Dabing dlu

== osoby ==
== postava ==

Vyslno:
Datum uveden
as
Stanice

13:45 - Nova
slo
Nzev
Reie
1. dl
´´Azzopardi Mario´´
2. dl
´´Azzopardi Mario´´
3. dl
´´Berry Dennis´´
4. dl
´´Woolnough Jeff´´
5. dl
´´Gereghty William´´
6. dl
´´Berry Dennis´´
7. dl
´´Girotti Kenneth J.´´
8. dl
´´Correll CHarles I´´
9. dl
´´Azzopardi Mario´´
10. dl
´´Turner Brad´´
11. dl
´´Glassner Jonathan´´
12. dl
´´Azzopardi Mario´´
13. dl
´´Eastman Allan´´
14. dl
´´Turner Brad´´
15. dl
´´Azzopardi Mario´´
16. dl
´´Azzopardi Mario´´
17. dl
´´Gereghty William´´
18. dl
´´Wood Martin´´
19. dl
´´Kaufman Jimmy´´
20. dl
´´Warry-Smith David´´
21. dl
´´Wood Martin´´
22. dl
´´Warry-Smith David´´

Peteno: 402 krt
vygenerovano za: 0.05496287 sek.
T=text/t=titulk







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)