Nick:
Heslo:
Registrace
TOPlist
Nzev dlu Fire and Water /Oheò a voda
seril:Hvìzdná brána
seril Hvìzdná brána - 13.dl Oheò a voda
Aternativn nzvy epizody
Seril
Datum premiry:
1997.10.17 - Pátek
esk premira:
2000.05.16 - Úterý
ada:
1
Epizodu pidal uivatel:
Admin
Epizodu naposledy upravil uivatel:
Admin
slo epizody:
13
Dl v serii
13
nr:
Seznam nr

Akční

Dobrodružný

Sci-fi


titulky:
Titulky Verze ripu Velikost Jazyk Autor
Produkn slo:
112
Kd epizody:
SG-112
Pidno dne:
20.03.2009, 09:11:30
Zmna dne3:
20.03.2009, 09:11:30
Dlka dlu:
42 min.
Obsah- star(2008):

Do Hammondovy kanceláøe pøichází seržant Davis a pøináší nìjaké rozbory z P8X-362, kam se má vydat na prùzkum tým SG-4. Náhle se ozve poplašný signál, protože byla aktivována brána. Je ohlášen kontakt zvenèí. Na tuto dobu však není plánován žádný návrat. Pøed bránou zaujímá pozice obranný oddíl. Technik dostává signál - je od týmu SG-1. Hammond naøizuje otevøít iris. Bránou procházejí tøi èlenové SG-1 - Jack, Sam a Teal´c. Jsou promoèení a viditelnì v šoku. Generál Hammond povolává do prostoru brány zdravotnický tým v èele s dr. Fraiserovou a poté se snaží zjistit, co se stalo a kde je Daniel. SG-1 byl pryè jen necelé ètyøi hodiny. Dozvídá se, že Daniel je mrtvý. K týmu pøibíhá dr. Fraiserová se svým zdravotnickým personálem a odvádí SG-1 na ošetøovnu.

Trojice èlenù SG-1 je na ošetøovnì. Jsou v šoku a nemohou se vzpamatovat ze ztráty svého pøítele. Dr. Fraiserová prohlíží Sam a ptá se jí, co se stalo. Sam odpovídá, že Daniel zakøièel, vyšlehl oheò, Daniel volal o pomoc a pak byl pryè. Poté se rozpláèe. Fraiserová jde k Teal´covi. Ten je velmi nervózní a nechce se nechat vyšetøit. Fraiserová, aby trochu zklidnila situaci, øíká, že to mùže poèkat a nechává Teal´ca odejít. Pak jde k Jackovi, který sedí na lùžku, a prohlíží ho. Posvítí mu baterkou do oèí a Jack prudce uhne bolestí - je svìtloplachý. Dr. Fraiserová ho posílá pryè s tím, že mùže vyšetøení dokonèit pozdìji.

Èlenové SG-1 v konferenèní místnosti podávají generálu Hammondovi hlášení o tom, co se stalo na P3X-866. Rozhovory jsou nahrávány a ještì je pøítomna i zapisovatelka, která poøizuje písemný záznam. Všichni tøi shodnì vyprávìjí o tom, co se stalo. Daniela pohltil oheò. Nemohli se k nìmu dostat, protože oheò vyšlehl smìrem k nim. Poblíž byla spousta vody. Bylo to jako velké jezero nebo moøe. Všichni se do nìj ponoøili a to jim zachránilo život. Pak už byl Daniel pryè, nic tam nezbylo. Jack poté naøídil evakuaci týmu. Hammond chce poslat na planetu záchranný tým, ale Jack to odmítá s tím, že je to pøíliš nebezpeèné, protože oblast je nestabilní. Hammond se pokouší Jacka alespoò trochu utìšit a podpoøit, protože sám dobøe ví, jak je kruté ztratit èlena týmu. Ovšem Jack není ve stavu ho poslouchat. Hammond ho posílá pryè trochu si odpoèinout.
Dr. Fraiserová informuje generála Hammonda o výsledcích zdravotních testù èlenù SG-1. Až na nìkolik pohmoždìnin a svìtloplachost, která je pravdìpodobnì výsledkem reakce na vulkanické plyny v atmosféøe planety, jsou v poøádku. Chce ale ještì provést další testy. Starosti jí dìlají postraumatické symptomy. Hammond na to reaguje, že èlenové týmu jsou venku na sobì závislí a jejich práce je nebezpeèná. Fraiserová souhlasí, ale øíká, že jí to dìlá starosti. Podle Hammonda bude nejlepší poslat SG-1 co nejdøíve na další misi, hned jak najde náhradu za Daniela. Fraiserová s tím nesouhlasí. Chce mít tým SG-1 nìkolik dní na pozorování. Hammond nakonec souhlasí a dává SG-1 na týden mimo aktivní službu.

V prostoru brány za pøítomnosti personálu SGC probíhá smuteèní obøad za dr. Daniela Jacksona. Jack pronáší smuteèní øeè.
O´Neill: "Daniel Jackson... umožnil existenci... tohoto místa. Jako èlen SG-1 byl naším hlasem, naším svìdomím. Byl to velmi dobrý èlovìk, odvážný muž. Pro ty z nás, kdo jsme ho dobøe znali, byl také pøítelem."
Poté Jack pøebírá složenou vlajku, dává ji Teal´covi a sám se Sam posílá aktivovanou bránou smuteèní vìnec.
Hammond: "Porouèíme duši Daniela Jacksona vesmíru, který nám otevøel a slibujeme, že jeho památku uctíme pokraèováním v našich objevech. A odpoèívá v pokoji."

Mezitím na P3X-866
Daniel se probírá v podvodním komplexu na planetì. Je sám a promoèený na kost. Volá zbylé èleny SG-1, ale nikdo se neozývá.

Zemì
Pøátelé a spolupracovníci Daniela, vèetnì Hammonda a Fraiserové, se sešli na smuteèní hostinì v [Jackovì domì?]. Pøichází Sam s Teal´cem. Jack obìma nabízí pivo. Nalévá ho do sklenice a najednou se mu vybaví okamžik, jak Daniela pohlcují plameny a on volá o pomoc. Je tak zamyšlen, že pøeleje pivo. Sam a Teal´c ho udivenì pozorují. Jack beze slova vyjde ven z domu.
P3X-866
K Danielovi pøichází podivný humanoidní tvor a pozoruje ho. Daniel se s bytostí snaží navázat kontakt. Pøedstavuje se a ptá se na zbytek SG-1. Tvor zmáèkne jakýsi knoflík, na stìnì se odsune panel a objeví se nápis v klínovém písmu. Tvor ukáže na nápis. Daniel si nápis prohlíží a øíká, že je to staré pozemské klínové písmo, první písmo, které na Zemi našli. Je to akkadsky. Snaží se to pøeèíst: "Odhalit osud Omorocy." Ptá se, kdo je Omoroca. Nechápe, co to znamená a co tvor chce. Ten vypadá velmi rozèilenì, vztáhne ruku a vyšle proti Danielovi jakýsi paprsek a ten odlétne pár metrù a narazí zády do stìny. Tvor ho sleduje, ale nesnaží se komunikovat.

Zemì
Jack stojí na parkovišti pøed domem a hokejkou odpaluje míèky, roztroušené všude kolem. V cestì mu stojí auto. Jack je velmi vystresovaný a v návalu vzteku hokejkou rozbije okno pøekážejícího auta. Hammond, který uslyšel zvuk tøíštícího se skla, jde ven za Jackem. Jack mu oznamuje, že pomýšlí na dùchod. Hammond oponuje, že mu to pro tuto chvíli nemùže dovolit. Má pro SG-1 úkol. Potøebuje, aby nìkdo z personálu SGC vyklidil Danielùv byt. Chce, aby to byl Jack, jako nejbližší Danielùv pøítel. Øíká, že to není rozkaz, ale žádost. Jack souhlasí. Hammond navrhuje, aby se Jack vrátil do domu a pøidal se k ostatním a jen tak mezi øeèí dodává, že to auto je jeho.
Hammond: "Mimochodem, to auto je moje."
O´Neill: "Mìl byste si dát opravit okno."

P3X-866
Daniel studuje další texty. Je to zákoník nìjakého babylonského panovníka z doby 2000 let pøed Kristem. Daniel nechápe, co to všechno má spoleèného s ním. Chce vidìt své pøátele a øíká tvorovi, že už nepøeloží ani ò, dokud je neuvidí. Bytost koneènì promluví. Ptá se, jaká je to øeè a jaký je osud Omorocy. Daniel øíká, že on a jeho pøátelé jsou badatelé a pøišli v míru. Tvor na to nereaguje a neustále se ptá na osud Omorocy. Daniel odpovídá, že to neví. Nemùže odpovìdìt na nìco, co neví. Tvor na to reaguje, že pokud ne, tak Daniel zemøe a pak odchází pryè.
Zemì
Tým SG-1 je v Danielovì bytì a vyklízí ho. Sam najde deníky z výprav na každou planetu, kterou navštívili. Potom si prohlíží velké akvárium. Voda je plná bublinek, které vytváøí filtr na provzdušòování vody. Sam se zahledí do vody a náhle jí to pøipomene scénu, jak Daniel v plamenech køièel o pomoc. Trhne sebou a Jack se jí ptá, co se stalo. Sam odpovídá, že se jí už podruhé vybavil stejný obraz vody se spoustou... bublin, doplní ji Jack. Teal´c to potvrzuje. Nìco tady není v poøádku, všem se vybavuje stejný obraz a nevìøí, že Daniel je mrtvý, i když to všichni vidìli na vlastní oèi. Vracejí se zpìt na základnu.

P3X-866
Bytost - Nem - opìt pøichází do místnosti k Danielovi. Ten se ptá na SG-1. Nem odpoví, že jeho pøátelé jsou pryè. Daniel nevìøí. Zbytek SG-1 by ho nikdy neopustil a nenechal na planetì. Nem øíká, že dal všem vzpomínku, že Daniel je mrtvý, aby se už nikdy nevrátili zpìt. Daniela nechal na planetì, protože ví o Babylonu, ví jaký osud potkal Omorocu. Daniel potøebuje víc informací. Ptá se kdo nebo co je Omoroca. Dozvídá se, že to byla Nemova družka. Pøišla pøed 4000 lety do Babylonu a Nem neví, co se s ní stalo. Øíká, že ale Daniel má tyto vìdomosti. Daniel namítá, že to bylo už pøed 4000 lety. Že sice má nìjaké znalosti o Babylonu, ale že se z té doby zachovalo jen málo poznatkù. Nemùže si pøece vzpomenout na to, co se stalo tisíce let pøed tím, než se narodil. Vzpomenout si na nìco, co ani nemùže vìdìt. Nem však øíká, že to není pravda, že Daniel lže, protože slouží Goa´uldùm. Daniel odpovídá, že to není pravda, že i on pøišel o svou ženu - svou družku díky Goa´uldùm. Nem žádá, aby mu tedy øekl, jaký osud stihl Omorocu. Daniel už toho má dost. Køièí, že to neví.
Zemì, SGC
Dr. Fraiserová vyšetøuje èleny SG-1. Všichni mají narušenou chemickou rovnováhu mozku. Mají velmi nízkou hladinu serotoninu, který ovlivòuje nálady. Jeho nízká hladina by vysvìtlovala deprese, ale ne ty ostatní úèinky. Ukazuje jim na poèítaèi snímky jejich mozkù. Všichni mají ve stejných èástech mozku jakési tmavé skvrny. Náhle se ozve signál, že byla aktivována brána. Èlenové SG-1 nenechají Fraiserovou domluvit a jako jeden muž bìží k bránì v oèekávání, že se vrací Daniel. Fraiserová bìží za nimi, protože se chovají divnì. Bránou se vrací z mise SG-6. Jack na chvíli vidí ve veliteli SG-6 Daniela. Fraiserová se jich ptá, proè bìželi k bránì. Odpovídají, že si mysleli, že se vrací Daniel a Sam se pak ptá, jestli je mrtvý nebo ne. Dr. Fraiserová je zmatená. Øíká, že pøeci vidìli, jak se to stalo, vždy byli u toho. Èlenové SG-1 si tím nejsou zjevnì jistí. Pøichází generál Hammond a ptá se, co se dìje. Fraiserová ho informuje o situaci. Hammond je pøekvapený. Vždy èlenové SG-1 byli pøeci svìdky Danielovy smrti. Jack øíká, že ho vidìli umírat, ale souèasnì cítí, že žije. Pak pokraèuje, že se musejí vrátit zpìt na planetu. Jen to doøekne, silnì ho rozbolí hlava a zhroutí se. Všichni jsou odvedeni zpìt na ošetøovnu. Hammond chce vìdìt, co to všechno znamená.
P3X-866
Daniel se neúspìšnì pokouší dostat z místnosti, ve které je uvìznìn. Náhle se opìt objevuje Nem a sdìluje mu, že to místo nelze opustit. Chce, aby mu Daniel øekl vše, co ví o Babylonu. Daniel je z toho frustrovaný.
Jackson: "Víte, kolik se toho ztratilo? Velké knihovny byly vypáleny, mìsta znièena válkami. Vìtšina naší historie je pohøbena v èase."
Nem øíká, že se Daniel bojí. Ten to potvrzuje. Ano, bojí se, že Nem od nìj chce nemožné a že mu proto nedovolí vrátit se domù. Nem mu øíká, že Omoroca se taky bála na Zemi. Daniel chce víc informací, nìjaká jména, nìkoho s kým Omoroca mluvila. Nem øíká: Belus (Belos). To Danielovi nejprve nic neøíká, ale pak si vzpomene. Studoval staré babylonské texty a Belus byl v dílech [Berosa?], souèasníka Alexandra Velikého. Belus byl dobyvatel. Podle Nema se Omoroca Beluse bála. Daniel chce víc informací. Navrhuje, aby se s ním Nem vrátil na Zem, že potøebuje svou knihovnu. Nemùže si pøece pamatovat každou knihu, kterou pøeèetl pøed lety. Nem mu však nevìøí. Domnívá se, že Daniel slouží Goa´uldùm. Je to osud lidí a Omoroca tomu nemohla zabránit. Pøišla na Zem bojovat s Goa´uldy, ale selhala. Daniel oponuje, že neselhala a øíká Nemovi, že ve starém Egyptì došlo k povstání a že Omoroca tøeba pomohla zasít sémì. Nem mu stále nevìøí a øíká, že Goa´uldi jsou mezi lidmi na Zemi a že lidé jsou jejich hostiteli. Danielovi dojde, že Nem tak usuzuje podle Teal´ca a øíká, že ten nepochází ze Zemì, ale že se k nim pøidal. Za ta léta od doby, kdy Omoroca byla na Zemi, se lidé stali civilizací, která se Goa´uldùm vyrovná a jsou svobodní. Chce, aby se s ním Nem vrátil na Zem, že mu vše ukáže. Nem na to reaguje tak, že ukáže na Danielovu hlavu a øíká, že vìdomosti jsou tam.
Zemì, SGC
V konferenèní místnosti probíhá další sezení s SG-1. Jsou zde generál Hammond, dr. Fraiserová a psychiatr dr. McKenzie. Ten pouští èlenùm SG-1 z magnetofonu zvuky šumìní moøe, aby se uvolnili a pomohlo jim to vzpomenout si, co se stalo. Tyto zvuky se používají jako nástroj ke zvýšení úrovnì koncentrace. Jack namítá, že ho ty zvuky ruší. Ale na Teal´ca to silnì zapùsobilo. Hledí upøenì pøed sebe a je v jakémsi transu. Vybavuje se mu opìt obraz Daniela v plamenech. Vykøikne a probere se. Je velmi rozrušený a Jack se ho snaží uklidnit. Teal´c øíká, že vidìl Danielovu smrt. Všichni mají konfliktní pocity týkající se Daniela. Vìdí, že je mrtvý, ale zároveò, že žije. Obì skuteènosti však nemohou být pravdivé, ale obì se takové zdají. To je rozpor, který se bude muset vyøešit, než jim generál Hammond povolí návrat do aktivní služby.

P3X-866
Daniel se opìt ptá Nema na své pøátele a dozvídá se, že Nem je pøimìl myslet si, že je mrtvý. Daniel se ho ptá, jak to udìlal. Nem odpovídá, že jim dal vzpomínku na jeho smrt. Daniel se ptá, když Nem umí ovlivòovat pamì, tak proè neprohledá tu jeho, když øíká, že tam ta vzpomínka je. A si ji tedy vezme. Pokud k tomu má potøebnou technologii, a ji použije. Nem namítá, že je to nebezpeèné. Daniel je ochoten to risknout. Nemá 4000 let na hledání jako Nem. Nem ho varuje, že je to bolestivá procedura, pøi které by mohl i zemøít. Daniel však na tom trvá.
Zemì, SGC
Pokraèuje sezení v konferenèní místnosti. Jack znovu popisuje, co se na planetì pøihodilo. Oheò vyšlehl pøímo na nì a zabránil jim, aby Danielovi pomohli. Bylo tam velmi horko. Taky tam hned vedle byla spousta vody. Hammond se ptá èlenù SG-1 jak dlouho si myslejí, že byli na planetì. Všichni to odhadují na zhruba 30 minut. K jejich pøekvapení jim Hammond sdìluje, že byli na planetì ètyøi hodiny. SG-1 tomu nemùže uvìøit. Co se tedy dìlo tìch tøi a pùl hodiny? Dr. McKenzie navrhuje použít hypnózu. Jack je skeptický. Teal´c nevìøí, že by byla hypnóza v jeho pøípadì úspìšná. Jack žádá o povolení vrátit se zpìt na planetu. Jen to doøekne, Sam s Teal´cem vykøiknou, že to nemohou. Sam se zarazí a øíká, že neví, proè to øekla. Podle dr. McKenzieho to byla podmínìná reakce. Nìkdo èleny SG-1 naprogramoval. Sam se nabízí jako dobrovolník, že podstoupí hypnózu. Má již s hypnózou pøedchozí zkušenosti z kurzu psychologie. Všichni odcházejí na ošetøovnu.

Na ošetøovnì dr. McKenzie podrobuje Sam hypnóze. Chce, aby se vrátila do okamžiku, kdy naposledy vidìla Daniela. Sam se vybaví scéna Daniela obklopeného plameny a vykøikne. Dr. McKenzie ji zarazí a chce vìdìt, co se stalo, když dorazili na planetu. Sam si vše vybavuje. Dorazili k nìjakému oceánu. Sam sbírala na bøehu vzorky. Náhle se z vody vynoøil humanoidní obojživelný tvor (Nem) a zamíøil k nim. Vyšel na bøeh a prohlížel si jednotlivé èleny SG-1. Došel až k Teal´covi a dotkl se jeho bøicha. Poté namaloval pøed Danielem nìco do písku. Daniel rozpoznal klínové písmo. Podle nìj ta bytost chtìla vìdìt, jestli pocházejí ze svìta, kde stál Babylon. Daniel napsal do písku odpovìï a pak se pøedstavil. Chtìl pøedstavit i ostatní èleny týmu, ale tvor vydal pištivý zvuk, namíøil na nì ruku, z níž vytryskl jakýsi paprsek a všichni èlenové SG-1 se zhroutili k zemi se silnými bolestmi hlavy. Dr. McKenzie chce vìdìt, co se stalo pak. Sam si vybavuje vlhkou zem. Jsou pod vodou v nìjaké místnosti pøipoutání k jakýmsi pøístrojùm. Sam vykøikne, že se musejí dostat do vody a pak se tým objevuje ve vodì, vyplavou na hladinu a míøí ke bøehu. Sam je velmi rozrušená. Daniel je živý a oni ho nechali na té planetì. Jack ji obejme a uklidòuje. Vratí se pro Daniela zpìt na P3X-866.

P3X-866
Nem pøipojil Daniela k zaøízení, které má vyvolat hluboko zasunuté vzpomínky. Aktivuje zaøízení a chce, aby si Daniel vzpomnìl, co ví o Omoroce. Daniel má pøipoutanou hlavu popruhem k jakémusi lùžku a na hlavu mu svítí nìkolik zelených paprskù. Zaøízení vydává vysoký tón, jehož intenzita se postupnì zvyšuje. Daniel si vybavuje, že Omoroca byla žena, která vystoupila z nebeského vejce. Ve dne chodila mezi lidi, ale v noci se uchylovala ke spánku do moøe jedna bytost zvaná Oannes - Omoroca. Bùh Belus pøišel do Babylonu do sídla Omorocy a rozal ji vedví. Belus byl Goa´uld. Daniel už si víc nevybavuje. Procedura je velmi bolestivá. Nem je tou zprávou zdrcen a vypíná zaøízení.

Tým SG-1 se vrátil zpìt na P3X-866. Bìží na pláž a volají Daniela. Vodou se k nim nìco blíží - je to Nem. Vystupuje na bøeh a jde k nim. Když odcházel z podvodního komplexu, nechal otevøené "dveøe" (jakousi bariéru, která oddìlovala místnost od oceánu). Daniel jimi prochází pøímo do vody, vyplave na hladinu a plave ke bøehu, kam mezitím dorazil Nem. Èlenové SG-1 na nìj míøí zbranìmi. Daniel vyplave právì vèas, aby je zadržel. Volá, a nestøílejí, doplave ke bøehu a vyleze z vody. Øíká Nemovi, že teï, když má svou odpovìd, a je nechá jít. Nem svoluje. Daniel se s ním louèí a øíká, že je mu líto Omorocy a že by mohli být pøáteli. Nem na to odpovídá, že možná nìkdy v budoucnu a že v budoucnu i Daniel zjistí osud Sha´re. Pak se otoèí a odchází zpìt do oceánu. Trojice jde k Danielovi a vítá ho zpìt. Chtìjí vìdìt, co se stalo.
Jackson: "Ah, to je... moc, moc dlouhý pøíbìh."
Carterová: "Jo, nejspíš."
O´Neill: "Budeš nám o tom vyprávìt pøi sushi."
Jackson: "Jo, budu. Ale nejdøív se musím doma poøádnì vyspat."
O´Neill: "Ah... doma. Víš, tvùj byt je jaksi..."
Jackson: "Snad jste ho..."
Carterová: "Ano. Hned po smuteèním obøadu."
Jackson: "Smuteèní obøad?!"
Carterová: "Plukovník mìl moc hezkou øeè."
Jackson: "Opravdu? Vážnì?"
Kompletní tým SG-1 odchází zpìt k bránì.

Dl serilu je v jazycch..
*
obsazen:
Hlavn postavy dlu

== osoby ==
== postava ==

Dabing dlu

== osoby ==
== postava ==

slo
Nzev
Reie
1. dl
´´Azzopardi Mario´´
2. dl
´´Azzopardi Mario´´
3. dl
´´Berry Dennis´´
4. dl
´´Woolnough Jeff´´
5. dl
´´Gereghty William´´
6. dl
´´Berry Dennis´´
7. dl
´´Girotti Kenneth J.´´
8. dl
´´Correll CHarles I´´
9. dl
´´Azzopardi Mario´´
10. dl
´´Turner Brad´´
11. dl
´´Glassner Jonathan´´
12. dl
´´Azzopardi Mario´´
13. dl
´´Eastman Allan´´
14. dl
´´Turner Brad´´
15. dl
´´Azzopardi Mario´´
16. dl
´´Azzopardi Mario´´
17. dl
´´Gereghty William´´
18. dl
´´Wood Martin´´
19. dl
´´Kaufman Jimmy´´
20. dl
´´Warry-Smith David´´
21. dl
´´Wood Martin´´
22. dl
´´Warry-Smith David´´

Peteno: 529 krt
vygenerovano za: 0.130193 sek.
T=text/t=titulk







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)