Nick:
Heslo:
Registrace
Název dílu Enigma
Záhada usa
seriál:Hvězdná brána

seriál Hvězdná brána - 17.díl Záhada
Aternativný názvy epizody
Seriál
Datum premiéry:
1998.01.30 - Pátek
Česká premiéra:
2000.05.22 - Pondělí
Řada:
1 . sezónu s : 22 díly
Díl v serii
17
Produkční číslo:
116
Kód epizody:
SG-116
Délka dílu:
42 min.
Přidáno dne:
21.03.2009, 22:28:11
Změna dne:
01.01.1970, 01:00:21
Žánr:
Seznam žánrů

Akční

Dobrodružný

Sci-fi

Díl seriálu je v jazycích..
*
Obsah- staré(2008):

Při misi na Tollan, planetu postiženou silnou vulkanickou činností, členové SG-1 najdou před bránou skupinku místních obyvatel, téměř zasypaných sopečným popelem. Deset jich je ještě živých a tým je bere s sebou na Zemi.

Velitel Tollanů Omoc však není pozemšťany nadšen, protože je považuje za příliš primitivní, a chce se vrátit na Tollan. Chová se velmi arogantně a odmítá Hammondovi a jeho lidem povědět cokoli bližšího o sobě a svých lidech. Ovšem ukáže se, že návrat Tollanů není možný, protože podmínky na planetě se značně zhoršily, teplota prudce stoupla a atmosféra je nedýchatelná. Navíc k bráně míří proud lávy a podle odhadů počítače ji za několik dní pohltí. Ze zachráněných se tedy rázem stávají uprchlíci.

Ukazuje se, že Omocův tým zůstal na planetě jako poslední. Ostatní Tollani se evakuovali na jinou planetu a Omoc se svými lidmi měl za úkol navždy uzavřít bránu. Po splnění úkolu měli čekat na loï, která by je dopravila do nového domova. Nyní tento plán nelze uskutečnit, protože Země je příliš daleko a nový domov Tollanů leží mimo síť bran. Členové SG-1 se také postupně dozvídají, proč se Omoc chová tak odmítavě a nehodlá se s nimi podělit o své znalosti a technologie. Jednou to Tollani udělali a poskytli své technologie obyvatelům Sarity, nejbližší obydlené planety. Sariťané byli na podobné technické úrovni jako pozemšťané a tollanskou technologii použili pro válečné účely. Zničili svou planetu a destrukce posunula i orbitu Tollanu. To nakonec vedlo ke zvýšení vulkanické činnosti a Tollan se postupně stal neobyvatelným. Od té doby nejsou ochotni dělit se s primitivnějšími civilizacemi o své znalosti a vyspělé technologie. Jediný, kdo je ochoten alespoò trochu komunikovat, je Narim, který se velmi sblíží se Sam.

Protože Omoc trvá na tom, že nechce se svými lidmi zůstat na Zemi, pozemšťané kontaktují nejvyššího radu Tupla (viz The Broca Divide) a ten nabízí Tollanům azyl v Zemi světla na P3X-797. Omoc to ovšem odmítne s tím, že Tuplovi lidé jsou ještě mnohem primitivnější než pozemšťané.

Ovšem generál Hammond bude muset urychleně najít Tollanům nový domov, protože o ně a především o jejich znalosti projeví zájem vojenská rozvědka a do SGC přichází plukovník Maybourne se zplnomocněním k převozu Tollanů do zařízení rozvědky. Hammond se snaží získat čas a sděluje Maybournovi, že Tollani musí projít ochrannou karanténou. To ho ovšem příliš nezdrží.

Daniel nakonec přichází s nápadem kontaktovat Noxy. Má to ale háček. Noxové svou bránu zakopali a Daniel neví, jak je kontaktovat. Pro Omoca to ovšem nepředstavuje žádný problém. Daniel mu dává souřadnice a oba muži se tajně dostanou na povrch, když Omoc použije zařízení na průchod pevnou hmotou. Omoc pomocí subprostorového vysílače pošle Noxům zprávu.

O něco později je na základně vyhlášen poplach, protože brána byla aktivována zvenčí. Navíc se zjistí, že Tollani zmizeli ze svých ubikací. Maybourne je vzteky bez sebe. Všichni Tollani se shromáždili v prostoru brány a jsou zde s nimi i Daniel a Teal’c. Zbytek týmu SG-1 je spolu s Hammondem a Maybournem v řídící místnosti a sleduje dění před bránou. Maybourne vyhrožuje Danielovi vojenským soudem, ale Jack mu škodolibě sdělí, že Daniel není voják a nespadá pod vojenskou jurisdikci. Bránou přichází Lya (viz The Nox) a zdraví se s Danielem. Do prostoru brány přibíhá ozbrojená stráž a míří na ni a na Tollany zbraněmi. Maybourne požaduje, aby se okamžitě vzdali. Lya ho ignoruje a říká, že Tollani jsou u Noxů vítáni. Aktivuje bránu pouhou silou vůle a zneviditelní všechny Tollany, kteří odcházejí bránou. Maybourne dává povel k palbě, ale Lya nechá vojákům v prostoru brány zmizet zbraně z očí a rovněž odchází.

Maybourne je nucen s nepořízenou opustit základnu. Ale Hammond a členové SG-1 v něm získali mocného nepřítele.

obsazen:
Hlavn postavy dlu 1

== osoby ==
== postava ==

Dabing dlu

== osoby ==
== postava ==

Číslo
Název
Režie
1. díl
´´Azzopardi Mario´´
2. díl
´´Azzopardi Mario´´
3. díl
´´Berry Dennis´´
4. díl
´´Woolnough Jeff´´
5. díl
´´Gereghty William´´
6. díl
´´Berry Dennis´´
7. díl
´´Girotti Kenneth J.´´
8. díl
´´Correll CHarles I´´
9. díl
´´Azzopardi Mario´´
10. díl
´´Turner Brad´´
11. díl
´´Glassner Jonathan´´
12. díl
´´Azzopardi Mario´´
13. díl
´´Eastman Allan´´
14. díl
´´Turner Brad´´
15. díl
´´Azzopardi Mario´´
16. díl
´´Azzopardi Mario´´
17. díl
´´Gereghty William´´
18. díl
´´Wood Martin´´
19. díl
´´Kaufman Jimmy´´
20. díl
´´Warry-Smith David´´
21. díl
´´Wood Martin´´
22. díl
´´Warry-Smith David´´

Přečteno: 279 krát
vygenerovano za: 0.30083203 sek.
T=textů/t=titulků







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)