Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Cech panen kutnohorských
rok natočení:1938
film: Cech panen kutnohorských / Cech panen kutnohorských (1938)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
96 min.
přidal
geron
film přidaný
29.02.2012, 15:41:04

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Komedie
info zde :
Historický
info zde :

Obsah filmu:

V roce 1590 je Kutná Hora významným a bohatým městem. Doluje se zde stříbro, razí mince a je tu sídlo nejvyššího mincmistra. Touha po zisku sem však přilákala také mnoho cizáků a podvodníků. Jejich podvody snižují výnosy dolů a úsporná opatření jdou na úkor havířů. Když se proti tomu havíř Jakub veřejně ohradí, je zatčen a odsouzen k smrti. Do města přijíždí rytíř Mikuláš Dačický, vzdělaný muž a básník, ale také velký hýřil a milovník krásných žen. Alchymista Wolfram pod záminkou výroby velkého množství stříbra láká z konšelů peníze. Mikuláš burcuje poctivé občany, aby vyhnali zloděje a přivandrovalce. Konšelé, kteří se bojí o ctnost svých žen a dcer, toho využijí a obviní Dačického u císaře z čarodějnictví. Rudolf II. však Mikuláše přijme vlídně a dá mu propouštěcí glejt. Dačický se vrací z Prahy právě včas, aby zachránil život havíři Jakubovi a odhalil Wolframa jako podvodníka, který se s vylákanými penězi chystal uprchnout.
================================================================

In 1590 Kutná Hora is a wealthy and important town. Silver is mined, coins are minted, and the town is the seat of the chief master of the mint. But the lust for wealth has lured many foreigners and crooks to the town. Their swindling has lowered revenues from the mines and it is the miners who bear the burden of economising measures. When miner Jakub protests against this in public, he is arrested and condemned to death. Knight Mikuláš Dačický then arrives in the town, a cultivated man and poet but also a great profligate and lover of beautiful women. The alchemist Wolfram persuades the aldermen to give him money in return for a promise to produce a great quantity of silver. Mikuláš urges the honourable citizens to expell the swindling thieves and aliens. The aldermen, concerned for the virtue of their wives and daughters, take advantage of this and accuse Mikuláš of witchcraft. Emperor Rudolf II, who judges the case, takes kindly to Mikuláš and grants him safe-conduct out of Prague. Mikuláš returns to Kutná Hora just in time to save Jakub's life and to expose Wolfram as a trickster who was trying to sneak away with the aldermen's money.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Scénarista
zpívá

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
biřic Janek
stará panna Apoléna
mincmistr Vilém z Vřesovic
rychtářova žena

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
hostinský Mědínek
alchymista David Wolfram
matrona, manželka konšela Kaše
bakalář
havíř#1



Film je v jazycích..
Čeština (1938)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1938)
Formát obrazu
CDS 35mm (1938)

Společnosti
Název společnosti
Rok
Typ
Stát
Typ média

2021
Distributor
Česko
TV

Odvysíláno/promítáno:
Odvysílané v TV
Datum uvedení
Čas
Stanice
Doplňkové info
06:25
Česká televize ČT1
opakování

Název
Režie
Přečteno: 934 krát
vygenerovano za: 0.1574 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)