Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Cestou křížovou
rok natočení:1938
film: Cestou křížovou / Cestou křížovou (1938)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
94 min.
přidal
admin
film přidaný
06.04.2015, 21:12:38

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

V malé chodské vsi žijí lidé s každodenní starostí o živobytí. Mnozí jsou odkázáni na práci na velkostatku. Proti zdejším nedůstojným poměrům se dokáže vzepřít pouze farář Jiří, ale stejně se nedočká vděku, protože šafář štve vesničany proti němu. Na panském pracuje také strojník Staněk, jehož syn Ondřej studuje na gymnáziu. Chlapec by rád pokračoval v Praze ve studiu práv a je velmi zaskočen matčiným přáním, aby se stal knězem. Matka spoléhá na faráře, že Ondřejovi domluví. Jiří byl však kdysi ve stejné situaci, a tak ví, jak těžké je dobře vykonávat poslání, které si člověk sám nezvolí. Navíc Ondřej má rád Hanči Vachudovou a rád by ji jednou viděl po svém boku. Mladík na chvíli uvěří zlým pomluvám a na Hanči zanevře. Ta zjistí, že bude matkou, otce však neprozradí. Nešastnice se ujme farář, čímž ves získá důvod k žádosti o jeho přeložení. Při posledním kázání se sejde celá ves a Ondřej, pohnutý stejně jako ostatní farářovými slovy, přivede Hanči a tak se přizná veřejně k otcovství.
================================================================

In a small village in Chodsko the people have a day-to-day struggle to make ends meet. Many have resorted to working on a large estate. Only the parish priest Jiří stands up in protest against their undignified lot. But he receives no thanks for this because the steward stirs up the villagers against him. The mechanic Staněk also works on the estate. His son Ondřej wants to go to Prague to study law but is frustrated by his mother's wish that he enter the priesthood. His mother is relying on the priest to talk her son round. But Jiří himself was in the same position once and knows it is hard to carry out a profession one has not entered willingly. What's more, Ondřej is very fond of Hanča Vachudová and would like one day to marry her. But Ondřej believes the evil gossip he hears and renounces her angrily. She discovers she is pregnant but does not tell her father. The priest takes the unfortunate girl in, but this gives the villagers a reason to request his transfer to another parish. At his last sermon all the parishioners gather and Ondřej is swayed by the priest's words, as the whole congregation is, and he vows to marry Hanča, and so he confesses to be the father of Hanča's child.

================================================================


obsazení:
Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
holič Matěj Palma
učitel
matka faráře Jiřího
sedlák Kalista

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
vikář
starosta
pokrývač Nechyba
houpačkář



Film je v jazycích..
Čeština (1938)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1938)
Formát obrazu
CDS 35mm (1938)

Název
Režie
Přečteno: 375 krát
vygenerovano za: 0.2203 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)