Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Karel Hynek Mácha
rok natočení:1937
film: Karel Hynek Mácha / Karel Hynek Mácha (1937)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
110 min.
přidal
admin
film přidaný
07.06.2015, 10:05:56

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Životopisný
Životopisný
info zde :
Drama
Drama
info zde :

Obsah filmu:

Zamítavé stanovisko cenzury k Máchovu románu Cikáni vyvolá mezi studenty a herci pobouření. Mácha odmítá chodit na divadelní zkoušky a žárlivě střeží svou Lori před stykem s vlastenci. Před příjezdem císaře do Prahy ke korunovaci vyzve Palacký literární veřejnost ke složení oslavných veršů. Mácha napíše jen krátkou báseň, kterou však místodržící zamítne. Básník se straní společnosti, protože chce dopsat básnickou skladbu Máj a dokončit studia. Musí se rovněž postarat o Lori, která mu porodila synka Ludvíčka a kterou její rodina pro nelegitimní vztah s Máchou zavrhla. Máj je konečně vydán tiskem, ale kritiky jsou většinou zdrcující. Mezi studenty je naopak báseň přijata s nadšením. Mácha získá místo adjunkta v Litoměřicích a za Lori a synkem chodí pěšky do Prahy. Chce se se svou snoubenkou oženit a po svatbě se Lori má přestěhovat za ním. Krátce před svatbou Mácha obětavě pomáhá hasit požár. Přitom nastydne a zemře na zápal plic. Tragickou zvěst přinese Lori Máchův bratr Michal.
================================================================

The negative view of the censors of Mácha's novel Cikáni (Gypsies) provoked irritation among students and actors. Mácha refuses to attend the auditions for its performance and jealously watches over his girlfriend Lori's contacts with the patriots. Before the emperor's arrival in Prague for the coronation, Palacký exhorts the literary public to compose celebratory verse. Mácha writes a short poem, which is, however, rejected by the regent. Mácha stays clear of society and concentrates on writing his long poem Máj (May) and on completing his studies. Lori is disowned by her family because she is expecting Mácha's child. She then gives birth to a son, Ludvíček. Máj is finally published, but the critics are largely scathing. Among the students, on the contrary, the poem is greeted with enthusiasm. Mácha obtains a position as adjunct in Litoměřice and he walks to Prague to see Lori and his son. The date of the wedding is now fixed, Lori prepares to move to Litoměřice. Shortly before the wedding can take place, Mácha selflessly helps to put out a fire. Nevertheless he catches cold and dies of pneumonia. Mácha's brother Michal carries the tragic news to the desperate Lori.

================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Kameraman

Hlavní postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
Lorencová
student Václav Blažek

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
měšťanka
voják#1



Film je v jazycích..
Čeština (1937)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1937)
Formát obrazu
CDS 35mm (1937)

Název
Režie
Přečteno: 338 krát
vygenerovano za: 0.0658 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)