Nick:
Heslo:
Registrace
Štáb
Obsazení
Přístupnost
Hodnocení
Titulky
Seznam filmu dle prvního písmene
Název filmu (cz) Švanda dudák
rok natočení:1937
film: Švanda dudák / Švanda dudák (1937)
Základní info k filmu
typ filmu: Film
Typ obrazu
Černobílé
délka filmu
99 min.
přidal
geron
film přidaný
14.03.2012, 14:39:03

Datace
rok výroby
Premiéra v zemi původu
Premiéra v České republice

Žánr
Žáner(us)
Žáner(cz)
info
Drama
Drama
info zde :
Komedie
info zde :
Pohádka
info zde :
Family
Rodinný
info zde :
fantasy
Fantasie
info zde :

Obsah filmu:

V rodině muzikanta Kalafuny byl vychován nalezenec Švanda. Mladík hraje jako dudák na zábavách, ale je příliš chudý na to, aby se mohl oženit se svou dívkou Dorotkou. Její otec, hajný Trnka, by ji raději provdal za zámeckého písaře. Inspirován řečmi vysloužilého vojáka odchází Švanda do Turecka, aby rozesmál smutnou princeznu. V Cařihradě se k němu přidá mazaný krajan Vocílka, který se stane jeho tajemníkem. Švanda princeznu pobaví a ta se rozhodne vzít si ho za muže. Sultán Švandu bohatě odmění a se sňatkem souhlasí. Dorotka, které se stýskalo po Švandovi, dorazí v doprovodu Kalafuny do paláce. Vocílka prohlásí Dorotku a Kalafunu za blázny a protože je vystrašený Švanda nebrání, jsou oba zatčeni. Zanedlouho princ Alamír, ženich princezny Zuliky, dá zatknout i Švandu a odsoudí ho k smrti. Vocílka mezitím uteče s penězi. Švanda se zachrání před popravou hrou na dudy a vrátí se do vesnice. Dorotka, která se také vrátila domů, se na Švandu hněvá. Švanda ze žalu odejde hrát do Prahy. Tam se setká s kněžnou, která mu naznačí, že je jeho ztracenou matkou. Daruje Švandovi své panství a on se konečně může oženit s milovanou Dorotkou.
================================================================


Kalafuna the musician brings up an orphan called Švanda in his family. The lad plays the bagpipes at various festivities but he is too poor to be able to marry his girlfriend Dorotka. Her father, Trnka, gamekeeper at a stately home, would prefer his daughter to marry the clerk. Inspired by the tales told by a retired soldier, Švanda goes off to Turkey to make a reputedly sad princess laugh. In Constantinople he is joined by a wily fellow Czech, Vocílka, who becomes his secretary. He manages to make the miserable princess chuckle and she then decides to marry him. The Sultan generously rewards Švanda and consents to the marriage. At this time Dorotka, who has been missing Švanda, arrives at the palace with Kalafuna. Vocílka declares that Dorotka and Kalafuna are insane and, the terrified Švanda not defending them, they are both thrown into gaol. Soon prince Alamír, bridegroom of princess Zulika, has Švanda arrested and condemns him to death. Vocílka escapes with the money. Švanda saves himself from execution by playing his bagpipes.
Dorotka, who is also allowed to leave, is angry with Švanda. He goes to play in Prague. There he meets a princess who tells him she is his long-lost mother. She gives him her domain and he is able to marry his beloved Dorotka.
================================================================


obsazení:
Film štáb

== osoby ==
== profese ==
Režie
Kameraman
Scénarista
Scénarista
Střih
odborný spolupracovnik

Vedlejší postavy filmu

== osoby ==
== postava ==
člen popravčí čety#1
velitel princovy stráže
chasník v hospodě#1



Film je v jazycích..
Čeština (1937)

Formáty zvuku a obrazu
Zvuk
Mono (1937)
Formát obrazu
CDS 35mm (1937)

Název
Režie
Přečteno: 627 krát
vygenerovano za: 0.1612 sek.







© 2007 - 2024 Petr Kantor. Všechna práva k PHP scriptům vyhrazena. Publikování nebo šíření jakéhokoliv obsahu serveru je bez předchozího písemného souhlasu majitelů Autorský práv a provozovatele zakázáno. Autorská práva zde publikovaných materiálů jsou vlastnictvím autorů textů a jiných materiálů zde zveřejněných. Bez jejich souhlasu je nelze dále šířit !!! kontaktní email: filmy2004@volny.cz
TYTO STRÁNKY JSOU POUZE INFORMATIVNÍ NESLOUŽÍ A NENÍ JEJICH ÚMYSLEM POŠKOZOVAT NEBO PROFITOVAT Z MATERIÁLU ZDE PUBLIKOVANÝM.

Staňte se fanoušky těchto stránek!. Podpořte je a napište, co byste zde chtěli mít.
Ti, kteří se zároveň stanou našimi fanoušky na Facebooku, budou mít po požádání výhody navíc.



Aktivní od 25.3.2019 tedy připočítejte k němu ještě +408244 za roky (2008-24.3.2019)